Annons

Johanne Hildebrandt:Vilsegångna i propagandakriget

Under strecket
Publicerad

"These aren’t the droids you’re looking for."

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

I mars publicerade den ryska webbtidningen inonews.info nyheten att ukrainska och europeiska myndigheter planerade att avsätta Ukrainas premiärminister och ersätta honom med Carl Bildt. ”Bevisen” var en helt igenom fabricerad mejl- konversation mellan Diana Janse, ambassadör och numera rådgivare till Anna Kinberg Batra och en administratör i Odessa som smälldes upp i bästa avslöjande Wikileaks-style. Absurt? Inte alls. Artikeln på den numera nedsläckta sidan var bara en av de ryska lögner och konspirationsteorier riktade mot väst/EU/Nato/Ukraina som listades i EU:s månatliga genomgång av rysk desinformation.

I Rysslands militärstrategiska doktrin är de första stegen att ta kontroll över informationssfären och påverka opinionen, vilket görs på många sätt. Ett falskt brev där försvarsminister Peter Hultqvist påstods gratulera Bofors till vapenexport till Ukraina spreds i sociala medier förra året. Sputnik, den svenskspråkiga ryska propagandakanalen stängdes nyligen ner men enligt såväl Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har Rysslands psykologiska krigföring mot Sverige kraftigt ökat under året.
I tidningen Filters artikel om den ”svenska propagandan som gör dig rädd för Ryssland” råder dock en helt annan verklighet. Där är Ryssland offret och det är den svenska regeringen, försvarsmakten och journalistkåren som är mobbarna som drivs av egenintresse.

Annons
Annons
Annons