Annons
X
Annons
X

Vilse - en hjärnsjukdom?

Extremt dåligt lokalsinne, svårt att hitta, till och med i dina egna hemmakvarter? Lugn – det behöver inte handla om demens eller annan hjärnskada. Du kan lida av en nyupptäckt mental rubbning vid namn topografisk disorientation.

Första fallet av detta nya så kallade ”vilsesyndrom” beskrivs i senaste numret av tidskriften Neuropsychologia.

Kanadensiska forskare vid University of British Columbia och Vancouver Costal Health Research Institute beskriver där ett första pilotfall de tror kommer följas av många fler.

Kvinnan ifråga saknar totalt förmåga att orientera sig i sin omgivning. Oförmågan att hitta har hon lidit av sedan barnsben. Hon minns hur hon som sexåring fick panik när modern försvann ur sikte i matvaruaffären och hur hennes systrar eller föräldrar fick följa henne så fort hon skulle gå någonstans. Som tonåring fick hon förlita sig på kompisarna för att överhuvudtaget våga lämna hemmet. Nu är hon 43 år gammal och kan bara med största möda ta sig till och från sitt arbete. I övrigt kan hon inte på egen hand ta sig till affärer, teatrar eller andra platser ens i sina egna hemtrakter.

Annons
X

Ingen i hennes familj uppges lida av något liknande.

Kvinnan har genomgått omfattande tester och hennes hjärna har undersökts med en speciell typ av magnetkamera. Forskarna hittar inga skador eller avvikelser. Det enda de hittar är en viss inaktivitet i hippocampus, den del av hjärnan som styr vår rumsmässiga orientering, bland annat förmågan att hitta. Kvinnan kan därför inte skapa de mentala inre kartor flertalet av oss använder som riktmärke när vi ska förflytta oss från en plats till en annan.

Markus Björnström, logoped på Danderyds sjukhus, känner väl igen problemet från patienter med dyslexi eller dyskalkyli, svårigheter att handskas med siffror. Vilsenheten förekommer också hos vissa strokepatienter och hos personer med Alzheimers sjukdom. Det nu aktuella fallet visar att det också kan finnas andra förklaringar till vilsenheten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Forskarna bakom studien har nu öppnat en särskild portal på nätet för att hitta fler med samma problematik. Ett handikapp som i värsta fall kan leda till social isolering.

  – Vi misstänker att det finns fler som varit med om att gå vilse i sitt eget hem eller på sin arbetsplats och är beroende av andra för att hitta, säger Jasan Barton, en av de ansvariga forskarna bakom studien.

  Förhoppningen är att kunna utveckla terapier som kan bistå vilsna med detta specifika handikapp.

  Läs mer här. gettinglost.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X