Villkorlig dom för konstnär

Den provokative så kallade gatukonstnären Dan Park i Malmö döms av Lunds tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter. Enligt domen är han skyldig till förtal och hets mot folkgrupp, sedan han på en affisch avbildat en namngiven svart man och tillfogat texten ”vår negerslav är bortsprungen”.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Dan Parks affisch framställdes mot bakgrund av en uppmärksammad händelse på Hallands nation i Lund i april 2011, då en fingerad ”slavauktion” med svartsminkade deltagare var ett inslag på en fest. En företrädare för Afrosvenskarnas riksförbund anmälde nationen för hets mot folkgrupp. Det är samme man som avbildas på affischen, som den 16 april 2011 klistrades upp på olika ställen i centrala Lund. På affischen nämns också en företrädare för Hallands nation med namn och telefonnummer. Även hon tilldöms nu ett skadestånd på 10 000 kronor.

Tingsrätten skriver att den hopklippta bilden på den svarte mannen, i kedjor och bojor, är mycket kränkande för honom. Eftersom Hallands nations företrädare framstår som avsändare av affischen är den kränkande även för henne.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons