Annons

Villkor i fokus efter självmord

Vågen av självmord hos Foxconn har satt fokus på de ­slitsamma arbetsförhållandena i kinesiska fabriker och hela systemet med billiga under­leverantörer till världens stora varumärken. Foxconn tillverkar bland annat Iphone åt Apple, mobiler åt Sony Ericsson, Playstation åt Sony och datorer åt HP.

Publicerad

För Foxconns grundare och vd Terry Gou är självmorden bland hans arbetare en svår vånda. Han sover dåligt och fruktar nya dödsbud när telefonen ringer, berättade Gou när han i onsdags bjöd in pressen till en rundvandring i företagets annars slutna fabrikslandskap i mångmiljonstaden Shenzhen, nära gränsen till Hongkong.

Dödsfallen är en svår utmaning för den taiwanesiske miljardären Terry Gou som sedan starten 1974 byggt upp världens största kontraktstillverkare av elektronik, ett exportimperium med totalt 800000 arbetare. Nu har han drivit i gång ett program för att få stopp på självmorden. Det handlar inte bara om att arbetare skriftligen ska lova att inte ta livet av sig. Bland åtgärderna märks också säkerhetsnät runt höga byggnader, bättre tillgång till psykologisk hjälp samt en indelning av personalen i grupper som ska uppmärksamma kolleger med ”emotionella problem”.

Annons
Annons
Annons