Annons

Villaägare får lättnader

De villaägare som drabbas hårdast av höjda taxeringsvärden kan räkna med lättnader redan nästa år. Däremot har regeringen och samarbetspartierna hamnat på kollisionskurs när det gäller inkomstskatterna.

Under strecket
Publicerad

Mitt i EMU-kampanjens slutspurt inleds i dag förhandlingarna om 2004 års budget. Som SvD berättat tidigare är det ekonomiska läget kärvt, och diskussionerna väntas bli tuffa.

Men när det gäller effekterna av fastighetsvärdena är de tre partierna nu överens om att det krävs snabba förändringar. De höjda taxeringsvärdena gör att många villaägare får betala en rejäl förmögenhetsskatt, och i går presenterade vänsterpartiet sin modell för att råda bot på problemet. Den går ut på att bara halva taxeringsvärdet ska tas upp för förmögenhetsskatt, ett förslag som också betyder sänkt skatt för höginkomsttagare. - Det finns ju fastighetsägare, pensionärer med låg inkomst, som bor i kustområden där taxeringsvärdena har hamnat uppe i både fyra och fem miljoner kronor, och där man i dag har en helt orimlig förmögenhetsskatt, förklarar Marie Engström, budgetförhandlare för vänsterpartiet. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är positiv till förslaget: - Vi är intresserade av en sådan modell. Finansminister Bosse Ringholm har redan flaggat för lindringar, och gjort klart att han vill utvidga dagens begränsningsregel till att också omfatta förmögenhetsskatten.

Annons
Annons
Annons