Annons

Åsa Warnqvist:Villa Villekulla ett omstörtat Grönkulla

Många av Astrid Lindgrens mest älskade figurer delar egenskaper med en specifik förlaga – Anne på Grönkulla. För vem var det egentligen som bodde ensam i ett stort hus, gjorde våghalsiga taknockspromenader och av misstag söp sig full på svartvinbärsvin?

Under strecket
Publicerad

Astrid Lindgren blev en gång tillfrågad om vad det var som gjorde henne så unik. Hon svarade att det berodde på att hon hade en kombination av egenskaper som inte så lätt rymdes inom en och samma person. En variant av det svaret gav hon en annan gång när hon fick en liknande fråga: Hur många människor är du, Astrid? ”Minst 13!” blev svaret, och det hade hon säkert rätt i.

Lindgren hade en speciell förmåga att ta in andra personers berättelser, omforma dem och göra dem till sina, en unik förmåga att – om man så vill – få 13 personer att mötas i en enda. Det finns många studier som visar detta. Influenserna kunde komma från farser, humortidningar, filmer, sagor och verk av så olika författare som Elsa Beskow, Karin Boye, Albert Engström, Falstaff Fakir, C S Lewis och Erik Johan Stagnelius. Ur livets läsning skapade Lindgren alla de ”påhitt” som generationer av läsare har älskat.

Annons
Annons
Annons