X
Annons
X
Fördjupning

Hon vill visa hur man präglas av att avvisas sexuellt

"Hjärtat" utforskar sex, makt och köns- och relationsnormer. SvD möter den långfilmsdebuterande Fanni Metelius.

– Det är sällan som kvinnliga rollpersoner får vara hela människor.

Fanni Metelius har klippt, regisserat, skrivit manus och spelar huvudrollen i långfilmsdebuten ”Hjärtat”. Foto: Lars Pehrson
Läs mer om Veckans biofilmer

Den som vilseletts av filmtiteln och förväntar sig en traditionell kärleksberättelse med lagom mycket naket kommer att bli besviken. ”Hjärtat”, som passande nog hade premiär på alla hjärtans dag, kretsar kring en relations uppgång och fall. Precis som i Fanni Metelius tidigare kortfilm ”Banga inte” från 2011, låter hon sina rollfigurer, i detta fallet fotografen Mika (spelad av henne själv) och den aspirerande musikproducenten Tesfay (Ahmed Berhan), både bryta och bibehålla köns- och relationsnormer vilket skapar en hel del konflikter.

– Jag har velat skildra hur det präglar en person psykiskt och fysiskt att bli avvisad sexuellt. Att som tjej undra om man är eller kräver för mycket, och att som kille känna att man inte orkar men borde ta mer ansvar för en relation är något som jag har uppfattat är ett stort men ganska osynliggjort problem i dag, säger den 30-åriga regissören när SvD träffar henne i Stockholm.

Fanni Metelius har klippt, regisserat, skrivit manus och spelar huvudrollen i långfilmsdebuten ”Hjärtat”.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 4

Fanni Metelius och Ahmed Berhan.

Foto: Triart Bild 2 av 4

Fanni Metelius.

Foto: Triart Bild 3 av 4

Suzanne Reuter.

Foto: Triart Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X