Annons

”Vill vi tillbaka till det gamla vanliga igen?”

Luftföroreningar över staden Kiev i Ukraina.
Luftföroreningar över staden Kiev i Ukraina. Foto: Yevhen Kotenko/TT

Vi är många som är oroliga för effekterna av covid-19. Nästan lika många vill att allt så snabbt som möjligt ska återgå till det normala igen. Men det är det sista vi ska göra, skriver Erik Huss, geograf med bakgrund inom Earth system science.

Under strecket
Publicerad

Från det att viruset började spridas i Kina i början av november 2019 har i dagsläget drygt en miljon smittats, 54 000 avlidit och 219 000 friskförklarats. Viruset har främst via flygande resenärer spritts till 177 länder världen över och har i princip lamslagit hela mänskligheten. Vi är alla påverkade på något sätt och för de flesta är det en svår tid. Många företag har drabbats och anställda har permitterats, sjukvården är pressad och äldre familjemedlemmar dör. Om vi ser på utvecklingen över hur många som drabbats ligger dock Sverige relativt bra till. Enligt prognos från Folkhälsomyndigheten kommer smittan sannolikt att börja plana ut kring månadsskiftet april-maj och sedan långsamt avta. Låt oss hoppas på detta.

Jag förstår att många vill tillbaka till det normala igen – under en kris som denna är viljan stark att vilja återgå till det trygga och normala. Men låt oss titta på vad ”det normala” egentligen innebär.

Annons
Annons
Annons