Annons

Joanna Drevinger:Vill vi bo i en stad som blir tyst när butikerna stängt?

Varma kvällar är det trångt på Stockholms uteserveringar.
Varma kvällar är det trångt på Stockholms uteserveringar. Foto: Staffan Löwstedt

Grannar som klagar, hård konkurrens och en eventuellt sviktande konjunktur. Det finns en risk att vi snart kommer att se allt fler restauranger tvingas slå igen i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Krogar och kaféer ska rädda köpcentrum, varuhus och butiksgator när shoppandet till allt större del flyttar till nätet. Som krogredaktör på SvD tycker jag givetvis att utvecklingen är spännande. Om Stockholm ska tävla med andra storstäder i Europa krävs ett dynamiskt, om ibland bullrigt krog- och barliv.

Restauranger kan liva upp en gata, se bara på Nybrogatan, mellan Riddargatan och Östermalmstorg, en gatusnutt som kvällstid har varit ganska ödslig. Med populära och hyllade krogarna Ciccio’s och Schmaltz har det blivit liv och rörelse i kvarteret även efter kontorstid.

Att nya ställen öppnar är bra för konkurrensen, och tvingar i bästa fall krögare att tänka till kring koncept och kvalitet.

Samtidigt går allt fler krogar i konkurs. Enligt statistik från Upplysningscentralen, UC, ökade antal restaurang- och hotellkonkurser med 20 procent under 2018, jämfört med 2017. Och det lär fortsätta enligt UC.

Det kan vara snacket om en eventuellt stundande lågkonjunktur som får restauranggästerna att hålla lite extra hårt i plånboken. Det kan också vara så att det helt enkelt är fler krogar som tvingas dela på de pengar som folk är villiga att lägga på att gå på restaurang.

Annons
Annons

I bästa fall överlever de kaféer, barer och krogar där man levererar kvalitet. Tyvärr är det ingen självklarhet. Bra personal kostar, precis som bra råvaror.

Men förutom att konkurrensen i restaurangbranschen är tuff så råder också ett klimat där det gärna klagas på stök kring restauranger och barer – där inte alla uppskattar att det är liv på gatan efter kontorstid.

Till Miljöförvaltningen i Stockholm stad har det sedan 2016 inkommit ett par hundra klagomål på så kallat buller från restauranger och barer. En snabb blick på listan visar att det klagats på allt från ölhak och vinbarer till nudelställen och krogar som förr skulle gå under benämningen bättre etablissemang.

Miljöförvaltningen undersöker klagomålen där de utgår från Folkhälsomyndighetens riktlinjer vad gäller buller inomhus (hos den klagande). I de flesta fall konstateras att störningen inte utgör en olägenhet, men det händer också att stället tvingas fixa bättre ljudisolering

Men det finns också en annan typ av klagomål där grannar framför sitt missnöje direkt till krogen. Så inleds en konflikt där krögaren vill ha många gäster, gärna till sent på kvällen, medan grannarna vill ha tyst utanför fönstret. Det händer att krögaren ger upp. Att bli klagad på och känna sig ovälkommen är inte så kul.

Under våren har det pågått en debatt kring vad som händer med en stad och dess nöjesliv när konsertlokaler, som Kägelbanan, och barer som Snotty och Bitter Pills känner sig tvingade att stänga på grund av klagomål från grannar. Enligt SvD:s Andres Lokko finns då en risk att konforma matkedjor likt Vapiano tar över staden.

Vi som bor i Stockholm kan ställa oss frågan vilken typ av stad som vi vill bo i? En där lugnet lägger sig när butikerna stängt för dagen eller en stad där människor umgås på gator och torg, på barer, kaféer och restauranger, precis som i de städer som vi gärna besöker som turister.

Jag väljer det senare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons