Annons
X
Annons
X

Vill totalförbjuda bemanningsföretag

I väntan på nya EU-regler ska svenska myndigheter gå före, och kasta ut bemanningsföretagen. Det kräver Jonas Sjöstedt i SvD:s serie med partiledarintervjuer. Vänsterpartiets ledare lovar också att presentera en konkret plan för hur sextimmarsdagen ska förverkligas:

– För första gången har vi på allvar börjat fundera över hur vi skulle genomföra kortare arbetstid.

(uppdaterad)
Jonas Sjöstedt (V) tyckte inte om Fredrik Reinfeldts uttalande om att han vill se V i en rödgrön regering: ”Det var väldigt oroande”.
Jonas Sjöstedt (V) tyckte inte om Fredrik Reinfeldts uttalande om att han vill se V i en rödgrön regering: ”Det var väldigt oroande”. Foto: YVONNE ÅSELL

Sverigekartan på Jonas Sjöstedts kontor i riksdagen är full av knappnålar. Blåa för partiföreningar han hälsat på som partiledare, röda markerar de han besökte innan han valdes, gula är orter han har kvar att åka till.

Av förstnämnda färg har han fått använda 142 nålar; resorna är viktiga för V-ledaren.

Det stora lyftet i opinionen har uteblivit, och även om målet är ministrar i nästa regering har han inte fått några garantier om regeringsmedverkan av S-ledaren Stefan Lövfen.

Annons
X

Men Sjöstedt förbereder sig och partiet. Särskilt betydelsefulla blir mötet med lokalpolitikerna där partiet sitter vid makten. Det är där de kan visa att V-politik fungerar i praktiken, enligt Jonas Sjöstedt.

För honom handlar det till stor del om att inte längre bara säga nej:

– Vi har ofta formulerat politiken i termer av vad vi är emot. Inte av hur vårt alternativ ser ut. Jag vill vara den partiordförande som är kritisk till den borgerliga politiken, men som också pratar om vad vi kan göra bättre.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Till vardags ligger fokus på konkretion. Under fjolårets politikervecka i Almedalen presenterade Jonas Sjöstedt en modell för hur välfärden ska bli fri från kommersiella intressen. För SvD avslöjar han nu partiets förslag till hur bemanningsbolag ska fasas ut inom statlig verksamhet.

  – Staten använder förvånansvärt mycket bemanning. Förutom att staten ska vara en bra arbetsgivare, finns också en risk för att människor tror att de möter personer som har hand om myndighetsutövning men som egentligen är bemanningsanställda, säger han.

  När SvD i maj granskade myndigheternas användning av bemanningsföretag visade det sig att utgifterna ökar i snabb takt.

  Vänsterpartiets mål är att helt förbjuda bemanningsföretag, men eftersom EU:s bemanningsdirektiv står i vägen har partiet fått anpassa sina förslag till de förutsättningar som gäller nu. Bland annat ska bemanningsanställda inte få täcka permanenta behov och de ska inte heller kunna gå före tidigare anställda med företrädesrätt till återanställning. Därtill ska den fackliga vetorätten stärkas.

  Jonas Sjöstedt nämner företaget Lagena där 25 av 70 fast anställda nyligen varslades och i stället ska ersättas med inhyrd bemanningspersonal. Om staten går emot rådande trend kan det få spridning, tror han.

  – Jag hoppas naturligtvis det. Sen tycker jag att det är en fråga om anständighet.

  Näst på tur att konkretisera är Vänsterpartiets mål om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Den här helgen tar partistyrelsen del av ett förslag som en arbetsgrupp tagit fram, där budgeteffekter, tidsperspektiv och befintliga problem granskats.

  Medan många utomstående bedömare menar att 30-timmarsveckor leder till lägre tillväxt, sämre löner, högre arbetslöshet och urholkad välfärd har debatten inom partiet snarast varit den motsatta. Internt hävdar kritiker att kravet på arbetstidsförkortning syns alltför lite.

  Jonas Sjöstedt intygar att han inte släppt frågan:

  – Jag skulle säga att det är tvärtom. För första gången har vi på allvar börjat fundera över hur vi skulle genomföra kortare arbetstid. Mitt och partiledningens mål är att knäcka den där nöten, vi vill visa hur det kan gå till och föra diskussionen framåt.

  Inom partiet råder också stark kritik mot den feministiska situationen, mot förd politik men även interna strukturer. På de högsta posterna sitter idel män: partiordförandens, partisekreterarens och gruppledarens.

  Sjöstedt svar på kritiken är att partiet har kvinnlig majoritet i verkställande utskott, partistyrelse och riksdagsgrupp, men han säger sig uppskatta debatten.

  Feminism och välfärd hänger ihop, poängterar han.

  – Har vi inte en feminism som fungerar bra, då vet vi att kvinnors obetalda arbete får gå in i stället för en fungerande äldreomsorg eller förskola. Dessutom är välfärden en väldigt stor arbetsgivare för kvinnor, som ofta är systematiskt lågavlönade och har ofrivilliga deltider.

  Meningsmotståndare brukar hävda att vänsterns vilja till återreglering riskerar att slå undan fötterna för kvinnor verksamma inom välfärdens privata bolag. I Fagersta fick Vänsterpartiet nära 56 procent av rösterna i valet 2010. Där har kommunen infört omstridda lagen om valfrihet (Lov), som ger invånarna rätten att anlita privata företag.

  Jonas Sjöstedt ser det offentliga åtagandet som bästa vägen till bättre arbetsvillkor, i synnerhet för kvinnor. Och han är emot Lov.

  – Man ska veta att Fagersta inte har några av de vinstdrivna aktörerna och dessutom är en av Sveriges minst privatiserade kommuner, säger han.

  Fagersta har sänkt kommunalskatten i flera omgångar också?

  – Vårt mål är inte att ha så hög skatt som möjligt. Klarar vi servicen och bra finanser, då har jag ingenting emot att man har låg kommunalskatt.

  Den ekonomiska politiken är ytterligare ett område där Vänsterpartiet kämpar hårt för ökad trovärdighet. Otaliga är de tillfällen de fått höra att de lägger ofinansierade förslag.

  Varför har er ekonomiska politik så svårt att vinna väljarnas förtroende?

  – Det har tidigare varit så, men vi har arbetat enormt med den. Jag menar att vår ekonomiska politik är väldigt gedigen, varenda reform betalas till sista kronan.

  – Jag tycker också att vi i dag har hamnat i centrum för den ekonomiska debatten. När vi för några år sedan sa att Riksbankens sätt att sköta räntan ger högre arbetslöshet eller att överskottsmålet så småningom bör avvecklas och ersättas av budget i balans, så var vi rätt ensamma om det. I dag är det sådant som sägs på DN:s ledarsida.

  Annons
  Annons
  X

  Jonas Sjöstedt (V) tyckte inte om Fredrik Reinfeldts uttalande om att han vill se V i en rödgrön regering: ”Det var väldigt oroande”.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X