Annons
X
Annons
X

Vill tingsrätten stänga ner internet?

Stockholms Tingsrätt har idag meddelat dom i The Pirate Bay-målet.

Många har spekulerat i om det ska bli fällande domar eller inte samt vad det ena eller andra domslutet skulle kunna komma att innebära för fildelningen.

Vad gäller fildelningen tror jag inte tingsrättens dom betyder skvatt. Fildelning kommer fortsätta dels därför att fildelning inte är beroende av The Pirate Bay och dels för att The Pirate Bay inte berörs av domen. Verksamheten lär fortsätta även om den kanske inte har servrar just i Sverige. Faktum är att det krävs mer än ett domslut i Stockholms tingsrätt för att stoppa fildelningen, vi skulle behöva en hel polisstat med ständig övervakning av alla medborgare för det. Frågan är bara om det är värt priset?

När det gäller The Pirate Bay-målet är det särskilt intressant att läsa domstolens motivering. Det framgår såvitt jag förstått att The Pirate Bay underlättat brott och därför medverkat till det. Någon närmare motivering framgår faktiskt inte, däremot att det inte spelar någon roll om de tillgängliggjorts någon annanstans eller att The Pirate Bay bara länkat vidare till andra.

Med den logiken borde egentligen hela internet stängas. Själva grejen med internet är att det är ett stort nät av länkar där varje länk underlättar för helheten. Om Google länkar till brottslig verksamhet (t.ex. hets mot folkgrupp) underlättar det ju faktiskt den brottsliga verksamheten eftersom det ju krävs att hatbudskapet faktiskt når ut för att det ska vara brottsligt.

Annons
X

För att inte råka ut för Stockholms tingsrätts vrede borde Google vända sig till Kinesisk expertis för att se till att censurera internet. På samma sätt borde vi alla fundera på om vi kan länka till Socialstyrelsens hemsida? De tillhandahåller information som kan underlätta aborter och det är inte tillåtet på Irland och om vi någon gång åker dit så vill vi ju inte riskera 1 års fängelse om även irländarna skulle tillämpa samma logik som Stockholms tingsrätt. För att då inte tala om de som jobbar på Socialstyrelsen. Men vi har ju bra semestermål i Sverige också så de behöver väl iofs inte lida någon nöd.

Jag vet att brottslingar använder Google, Wikipedia och Nationalencyklopedin för att underlätta sin brottslighet. Frågan är om jag är en brottsling om jag skulle jobba med någon av dessa söktjänster eller länka till dem? Tyvärr är jag ju bara lagstiftare som riksdagsledamot och har således ingen makt över hur Stockholms tingsrätt tolkar lagen men jag kan i varje fall konstatera att jag som folkvald verkar ha ett ansvar att se till att ändra lagarna om de ska tolkas så här!

Lage Rahm

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X