Vill tingsrätten stänga ner internet?

Stockholms Tingsrätt har idag meddelat dom i The Pirate Bay-målet.

Många har spekulerat i om det ska bli fällande domar eller inte samt vad det ena eller andra domslutet skulle kunna komma att innebära för fildelningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vad gäller fildelningen tror jag inte tingsrättens dom betyder skvatt. Fildelning kommer fortsätta dels därför att fildelning inte är beroende av The Pirate Bay och dels för att The Pirate Bay inte berörs av domen. Verksamheten lär fortsätta även om den kanske inte har servrar just i Sverige. Faktum är att det krävs mer än ett domslut i Stockholms tingsrätt för att stoppa fildelningen, vi skulle behöva en hel polisstat med ständig övervakning av alla medborgare för det. Frågan är bara om det är värt priset?

När det gäller The Pirate Bay-målet är det särskilt intressant att läsa domstolens motivering. Det framgår såvitt jag förstått att The Pirate Bay underlättat brott och därför medverkat till det. Någon närmare motivering framgår faktiskt inte, däremot att det inte spelar någon roll om de tillgängliggjorts någon annanstans eller att The Pirate Bay bara länkat vidare till andra.

Annons
Annons
Annons