Annons
X
Annons
X

Vill ta guld för ett sargat land

Tomoyuki Matsuda befann sig mitt i katastrofens epicentrum när jordbävningen och tsunamin i mars i fjol slog till mot den japanska kusten. Skyttevärldsmästaren kämpade för sitt liv bland lermassorna när hotellet som det japanska landslaget bodde på sveptes med i tsunamivågen. Två veckor senare vann han världscuptävlingarna i Sydney.

(uppdaterad)
[object Object]
Tomoyuki Matsuda Foto: LARS BARON

–Någonstans kanske jag gick stärkt ur det som hände. Jag hoppas att mina framgångar på något vis kan hjälpa det japanska folket, förklarade Masada efter de segrar som han dedikerade till alla drabbade landsmän.

Matsuda, dubbel världsmästare i pistolskytte 2010 och en av de stora favoriterna i London-OS, befann sig i Miyagi för att tävla i japanska mästerskapen när tsunamin slog till.

Chockade och panikslagna försökte skyttarna rädda sig undan jättevågorna. Flera aktiva har berättat om skräcken i efterskalven och hur man letat efter vänner som försvunnit.

Annons
X

–Vi ville bara fly därifrån. Men så småningom fick vi veta att alla våra kamrater klarat sig. Det var en oerhörd lättnad, berättade gevärsskytten Seiko Iwata.

De flesta landslagsskyttar valde att åka hem under dagarna efter katastrofen. Men Tomoyuki Masada, till vardags polisman i prefekturen Kanagawa, valde tillsammans med fyra lagkamrater att ändå åka till världscuptävlingen i Sydney två veckor senare.

–Även jag hade tankar på att dra mig ur tävlingen. Det gick inte att träna längre och förberedelserna kunde ju ha varit bättre, förklarade Matsuda vars bulgariske tränare Emil Dusjanov också valt att lämna Japan för att resa hem till Sofia.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Matsuda, som utsågs till årets skytt 2010, klarade obegripligt nog att hålla koncentration och fokus. Han vann både 10 m luftpistol och specialgrenen 50 m pistol.

  –Visst kände jag ganska stor press på mig. Men jag tror att jag lyckades för att jag också kände ett ansvar att göra bra ifrån mig för vårt lands skull, menade Matsuda.

  36-åringen var den förste japan som fick klartecken för en OS-biljett. Nu reser han till London som guldfavorit.

  Inte minst efter segern i världscuptävlingarna och för-OS i Royal Artillery Baracks för ett par månader sedan.

  –Jag hoppas jag kan komma tillbaka och vinna här igen i sommar. Det är mitt bidrag för att ge lite styrka och inspiration till alla mina landsmän som fortfarande kämpar med att bygga upp landet efter katastrofen, säger Matsuda.

  Matsuda och hans kamrater flydde undan jättevågorna som träffade Japan förra året. Nu kämpar han för att ta guld i London-OS.

  Annons
  Annons
  X

  Tomoyuki Matsuda

  Foto: LARS BARON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X