Hela denna artikel är en annons

Vill skapa bilar som endast släpper ut vatten

Intresset för elbilar växer. I slutet av 2017 fanns 45 395 elbilar i Sverige, en siffra som förväntas stiga till 79 500 när 2018 är slut. Därför har Hyundai som vision att lansera 18 olika miljöbilsmodeller till år 2025.

Bild 1 av 3

Bränslecellstekniken är ett bra komplement till elbilar med batteridrift.

Foto: HyundaiBild 2 av 3

Hyundai har som målsättning att fortsätta vara i toppskiktet när det kommer till att erbjuda elektrifierade bilar.

Foto: HyundaiBild 3 av 3
Bild 1 av 1

Miljöfrågan blir en allt större del i svenskarnas vardag. Och med ett bredare och mer förmånligare utbud går många nu över till att köra på enbart el.

Hyundai har som mål att introducera 18 miljöbilar på den globala marknaden fram till år 2025. Och redan till hösten 2018 har man som mål att erbjuda Sveriges bredaste utbud av elektrifierade bilar.

Hyundai erbjuder redan idag fyra olika elbilar. IONIQ Hybrid, IONIQ Electric, IONIQ Plug-in och ix35 Fuel Cell. I höst lanseras dessutom Tuscon Mildhybrid och senare i vinter NEXO och KONA electric.

Vilken miljöbil passar dig bäst? Läs mer om Hyundai:s utbud av klimatsmarta bilar!track.adform.net

Bränslecellstekniken är ett bra komplement till elbilar med batteridrift.

Foto: HyundaiBild 1 av 1

– Hyundai är marknadsledande inom elektrifierade bilar på flera sätt. Vi är enda biltillverkaren i världen som erbjuder samtliga fyra tillgängliga elektrifierade drivlinor. Vi var först i världen med massproducerade bränslecellsbilar och även först med att erbjuda samma bil med tre olika drivlinor: IONIQ laddhybrid, elhybrid och el, säger Roland Bägén, marknadschef på Hyundai Sverige.

Bränslecellstekniken är ett bra komplement till elbilar med batteridrift.
Bränslecellstekniken är ett bra komplement till elbilar med batteridrift. Foto: Hyundai

Enda utsläppet är luft och vatten

IONIQ Electric och KONA electric som drivs av enbart el släpper inte ifrån sig några biprodukter vid körning. Men utöver rena elmotorer har man även tagit fram en ny bränslecellsteknik där en elmotor drivs av vätgas. Tekniken återfinns i bland annat den kommande bilen NEXO.

– Bränslecellstekniken är ett bra komplement till elbilar med batteridrift, BEV, det vill säga att man använder vätgas som energibärare istället för ett stort batteri, och resultatet blir en stor SUV med en räckvidd på cirka 750 kilometer enligt NEDC som dessutom kan tankas full på cirka fem minuter. Självklart med noll utsläpp vid körning, säger Roland Bägén.

Bränslecellerna i NEXO omvandlar vätgas till el genom en kemisk process och därför sker ingen förbränning, utan värme och vatten är de enda biprodukterna. NEXO renar även den luft som går igenom bilens system från partiklar, vilket kan minska fint damm med 99 procent och därmed förbättra luftkvaliteten.

Hyundai har som målsättning att fortsätta vara i toppskiktet när det kommer till att erbjuda elektrifierade bilar.

Foto: HyundaiBild 1 av 1

– Bränslecellsbilar är ett viktigt steg mot målet av ett samhälle med nollutsläpp. Hyundai har från början drivit på utvecklingen av bränslecellsbilar. Det är verkligen enkelt att göra ett bättre val, när alla val är bättre för framtiden, säger Roland Bägén.

Hyundai har som målsättning att fortsätta vara i toppskiktet när det kommer till att erbjuda elektrifierade bilar.
Hyundai har som målsättning att fortsätta vara i toppskiktet när det kommer till att erbjuda elektrifierade bilar. Foto: Hyundai

För en mer hållbar framtid

Hyundai har länge arbetat mot en mer hållbar framtid. Dels för att göra en skillnad för miljön här och nu, men även för kommande generationer. Redan i januari 2013 började Hyundai serieproducera vätgastbilar för att arbeta mot en mer hållbar framtid.

Utvecklingen går allt mer mot elektrifierade fordon och Hyundai har som målsättning att fortsätta vara i toppskiktet när det kommer till att erbjuda elektrifierade bilar.

– Vi har i vårt arbete förändrat, förbättrat och förfinat bilarnas egenskaper i symbios med både förarna och världen runtomkring, säger Roland Bägén.

– Vi vill göra det enkelt för våra kunder att få en överblick av Sveriges bredaste utbud av elektrifierade bilar. Man ska känna att vi tar miljön på lika stort allvar som insikten att våra kunder har olika behov, önskemål och krav. Vi vill sända en tydlig signal till omvärlden att man som kund alltid kan förvänta sig ett brett utbud av miljöanpassade och elektrifierade bilar som är i ständig utveckling, avslutar Roland Bägén.

Allt du behöver veta om klimatsmarta bilar från Hyundaitrack.adform.net
Annons
Annons
Annons