Annons
X
Annons
X

Vill kräva betalt för länkning på nätet

I framtiden kan det bli olagligt för kommersiella företag att indexera och länka till nyhetssajters artiklar utan att betala för sig i Tyskland. Den tyska regeringen uppges nu stödja flera stora mediaföretag som vill komma åt Google News.

[object Object]
Angela Merkel, förbundskansler. Foto: AP PHOTO / MONTAGE: SVD


Nya hastighetsgränser i Jönköping

,
branden i Farsta och
protester utanför den eritreanska ambassaden i Stockholm – det är några av de nyheter som Google News länkar till på torsdagsmorgonen från både lokaltidningar och riksmedia i Sverige.

Men att samla ihop nyheter från flera olika källor, skriva en kort sammanfattning och länka till dem på det sätt som Google News gör är inte okontroversiellt. I flera länder har kritiken varit hård från tidningsutgivare och i Belgien har flera tidningsföretag stämt Google med kravet att länkarna helt tas bort.

Nu uppges den tyska regeringen med förbundskansler Angela Merkel vilja gå ett steg längre än de flesta andra länder. Ett nytt lagförslag som kommer att göra dagens Google News olagligt håller på att tas fram, rapporterar
International Herald Tribune (IHT) och New York Times.

Annons
X

Detaljerna är ännu inte helt kända, men enligt tidningen stöder den nytillträdda konservativ-liberala regeringen förslaget som lagts fram av stora tyska mediaföretag. Dessa vill införa regler som innebär att det ska krävas en licens när kommersiella företag indexerar och länkar till andra nyhetssajters artiklar.

Därmed skulle det inte längre vara tillåtet för Google News att länka till tidningsartiklar utan att betala för sig.

En ny organisation skulle, likt Stim gör för kompositörer och textförfattare i Sverige, samla in licenspengarna och dela ut till nyhetssajterna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Intenet kan inte längre vara en upphovsrättsfri zon”, skriver regeringskoalitionen i ett dokument som IHT läst.

  Förslaget lär dock möta på massivt motstånd och redan finns hård kritik mot tankarna att lagstifta mot indexering och länkning.

  Ett problem med det tyska förslaget är hur man definierar en kommersiell sajt. Enligt IHT handlar det om sajter som också säljer eller innehåller annonser. Men då uppstår flera problem.

  För det första innehåller just Google News i Europa inga annonser, och för det andra: vad händer med alla de bloggar som idag länkar till nyhetsartiklar men som också innehåller annonser?

  – Den här debatten har uppstått enbart för att tyska tidningsutgivare har misslyckats med att bygga upp framgångsrika affärsmodeller på internet, säger bloggaren Markus Beckedahl till IHT.

  Hos tyska tidningsutgivare jublar man dock åt stödet från regeringen. Budskapet är att man tröttnat på att andra företag tjänar pengar på deras innehåll på nätet.

  – Det här är bara en del av medias försök att överleva i den nya ekonomin, säger Stefan Söder, jurist för medieföretaget Hubert Burda Media.

  Han fortsätter:

  – Självklart vill alla ha tillgång till gratis och oändligt med information, men om alla får det så finns det ingen som kan betala för skapandet av innehållet.

  Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
  Annons
  Annons
  X

  Angela Merkel, förbundskansler.

  Foto: AP PHOTO / MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X