Annons
X
Annons
X

Vill förlänga skolplikten till tio år

Alliansen går till val på att införa en tioårig grundskola. Den som inte blir behörig till gymnasiet ska dessutom läsa ytterligare ett år.

Foto: LARS PEHRSON

Alliansen avslutade höstterminen med lågt betyg för sin skolpolitik efter rapporter om sjunkande resultat. När vårterminen inleddes gick regeringen därför på offensiven.

– Vi vill vara en kunskapsnation, nyckeln ligger i skolan, förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på pressträffen på Engelbrektsskolan pä Östermalm i Stockholm.

Alliansen föreslår en tioårig obligatorisk grundskola med start i sexårsplanen. I slutet av nästa mandatperiod eller början av den påföljande ska förslaget sjösättas.

Annons
X

– Det blir mer skolmässigt, mer strukturerade lektioner, sa Jan Björklund (FP) utbildningsminister.

Dessutom föreslås att den som inte är behörig att gå gymnasiets nationella program ska behöva gå ett år till för att komplettera sina betyg. Obligatorisk sommarskola ska också införas för dem som har möjlighet att nå godkända betyg.

Redan i dag går en stor majoritet av alla sexåringar i skolan, i så kallade förskoleklasser, som ska förbereda barnen på skolan. Men nu ska dessa helt och hållet flyttas in i skolan.

– Eleverna i den här åldern är allra mest vetgiriga. Vi bör utnyttja de här åren till ett mer strukturerat kunskapsinhämtande. Men en sådan här reform tar tid. En grundskoleutredning tillsätts inom kort och sedan är det en lagstiftningsprocedur och sedan är det själva genomförandet som tar tid, enligt Jan Björklund.

En komplikation är att fler elever måste beredas plats i skolbyggnaderna.

När det gäller att förlänga skolplikten med ytterligare ett år för de elever som inte klarar att nå kunskapsmålen så är det en viktig reform, betonade näringsminister Annie Lööf (C):

– Vi har haft ett tydligt fokus i många år på exakt antal timmar i skolan snarare än kunskapsmål. I dag är det 12 procent av årskurs nio som inte klarar behörighetskraven till nationella program; det innebär 12 000 elever för mycket, sade hon.

Socialminister Göran Hägglund (KD), avslutade med att berätta att alliansen - om man vinner valet - kommer att införa en obligatorisk sommarskola för elever i årskurs nio som har godkända betyg inom räckhåll. Målet är att så många som möjligt ska lyckas få gymnasiebehörighet. Eventuellt kan även elever i årskurs åtta komma att omfattas av detta obligatorium.

Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson, menar att regeringen till stor del kopierar hans eget partis förslag. Socialdemokraterna har tidigare lanserat obligatorisk sommarskola från sjätte klass och att skolplikten utökas till 13 år.

– Det är bra steg. Men till skillnad från regeringen har vi aldrig trott att det kommer att häva den här ganska djupa nedgången för svensk skola.

I stället behövs också mer resurser, anser Ibrahim Baylan.

– Vi har kombinerat ihop det med investeringar i mindre klasser, i fler specialpedagoger och läxhjälp åt alla barn.

Annons
Annons
X
Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X