”Vill fånga essensen av Mallorca på en tallrik”

Som vi har längtat till Medelhavets mest välsmakande ö. SvD Mat & resor begav sig till Mallorca för att ta tempen på krogliv och krögare efter pandemin.

Under strecket
Publicerad
Modern mallorkinsk kokkonst. Fernando Pérez Arellano är känd för sina färgstarka, avantgardiska kreationer.

Modern mallorkinsk kokkonst. Fernando Pérez Arellano är känd för sina färgstarka, avantgardiska kreationer.

Fernando Pérez Arellanos rustika bläckfisk- och potatisgryta  gömmer sig inuti en amfora.

Fernando Pérez Arellanos rustika bläckfisk- och potatisgryta gömmer sig inuti en amfora.

Foto: Helge Kirchberger
Fernando Pérez Arellano förlorade sina två Michelinstjärnor när hans krog Zaranda stängde. Nu hoppas han på revansch.

Fernando Pérez Arellano förlorade sina två Michelinstjärnor när hans krog Zaranda stängde. Nu hoppas han på revansch.

Foto: Arthur Leblanc
Stjärnkocken Maca de Castro ser sin nya bistro Andana i Palma som en gåva till turister och lokalbefolkning.

Stjärnkocken Maca de Castro ser sin nya bistro Andana i Palma som en gåva till turister och lokalbefolkning.

Foto: Eva Plasencia
Traditioner möter nytänkande i Maca de Castros kök. Här torkad rödbeta med såsreduktion gjord på grisfötter och biffläppar.

Traditioner möter nytänkande i Maca de Castros kök. Här torkad rödbeta med såsreduktion gjord på grisfötter och biffläppar.

Maca de Castro, Mallorcas enda kvinnliga stjärnkrögare, har öppnat två nya ställen i år och ser ljust på framtiden.

Maca de Castro, Mallorcas enda kvinnliga stjärnkrögare, har öppnat två nya ställen i år och ser ljust på framtiden.

Andreu Genestra trivs bäst på sin stjärnkrog på landsbygden, med tillhörande odlingsmark.

Andreu Genestra trivs bäst på sin stjärnkrog på landsbygden, med tillhörande odlingsmark.

Foto: Arthur Leblanc
Lokala skaldjur i modern tappning, signerat Andreu Genestra som var en av pionjärerna i Mallorcas första gastrovåg.

Lokala skaldjur i modern tappning, signerat Andreu Genestra som var en av pionjärerna i Mallorcas första gastrovåg.

Foto: Arthur Leblanc
På högt belägna olivgården Son Morague utanför byn Valldemossa erbjuds oliv- oljeprovningar tillsammans med nyskördade grödor.

På högt belägna olivgården Son Morague utanför byn Valldemossa erbjuds oliv- oljeprovningar tillsammans med nyskördade grödor.

Vingården Son Vich de Superna började som ett experiment. Idag är man en prisbelönt vinproducent vars drycker har en unik terroir.

Vingården Son Vich de Superna började som ett experiment. Idag är man en prisbelönt vinproducent vars drycker har en unik terroir.

Foto: Cristina Ortega
Med smak av berg. Oeno- logen Sara Martínez Beltrán arbetar på Son Vich de Superna, Mallorcas högst belägna vingård.

Med smak av berg. Oeno- logen Sara Martínez Beltrán arbetar på Son Vich de Superna, Mallorcas högst belägna vingård.

Foto: Cristina Ortega
Annons

Fernando Pérez Arellano ser förvånansvärt glad ut. Detta trots att han tidigare i år förlorade två Michelinstjärnor och således är en före detta stjärnkrögare. Men han hade inget val. Mallorcas femton månader långa bergochdalbana av hopp och förtvivlan, nedstängningar och öppningar, i kombination med en turism i fritt fall, gjorde det omöjligt att driva finkrog långt ute på landsbygden. Även om krogen i fråga, Zaranda, var öns enda tvåstjärniga gastrotempel.

– Ovissheten var det värsta och jag kom slutligen till en punkt där det inte fanns någon annan utväg än att stänga, berättar den 38-årige avantgardekocken, men tillägger snabbt att det inte är ett dugg synd om honom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons