X
Annons
X
Fördjupning

”Stockholm skulle behöva nollställas”

När bostaden blir en investering som måste skyddas mot värdesänkning väcks drivkrafter att forma staden till en idyll. Men då riskerar vi också att tappa förmågan att vara stadsbor: att klara av en socialt blandad miljö, att kunna möta det främmande och oförutsedda.

Kvarteret Plankan på Södermalm. Foto: Arild Vågen
Läs mer om Stockholm – drömmarnas stad?

Under sommaren har familjer grillat på den stora gården nästan varje kväll, inte minst de nyinflyttade från Syrien. Barn har cyklat och spelat fotboll. Eftersom de boende i huset sällan har höga inkomster är många hemma under juli och augusti. De äldre hyresgästerna sitter i solen på gården, lutar sig mot rullatorerna. Det är en hyfsat blandad miljö, både när det gäller ålder och ursprung. Relationen grannarna emellan är vänlig, men det råder ingen käck kompisstämning. Man småpratar inte slutpriser från helgens visningar medan man plockar ut lådcykeln ur cykelrummet. Uppriktigt sagt är vi rätt anonyma mot varandra. Förutom när någon beter sig allvarligt störande eller hotfullt. Som när missbrukarna på loftgångens nedre botten fick återfall och började slåss och jaga varandra. Eller när det verkade vara någon som använde sin lägenhet som bordell.

Det är ett miljonprogram på Södermalm, därmed svårt att inordna under de vanliga, trötta etiketterna om Södermalm som kulturvänsterns högborg. Kvarteret Plankan har aldrig synts på den kreativa medelklassens radar. Vi har bott i kvarteret i närmare 18 år och naturligtvis blivit hopplöst akterseglade på bostadsmarknaden i Stockholm. Jag har kunnat ställa mig på min Hornsgatsförgiftade allmännyttiga balkong och se på hur paraden av bostadsrättsmiljonärer efterhand ersatts av bostadsrättsproletärer som alla har lamenterat den tråkiga och enfaldiga stad de köpt in sig i. Det har bostadskonsumerats och bostadsskämts om vartannat.

Kvarteret Plankan på Södermalm.

Foto: Arild Vågen Bild 1 av 2

Tänk om Per Anders Fogelström kom tillbaka till dagens Södermalm och faktiskt gillade det han såg. Bild från kvarteret Plankan.

Foto: Enhamre Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X