Annons
X
Annons
X

Vill de rödgröna införa internetskatt?

Ungdomsskatt, löntagarskatt, bensinskatt - och nu bredbandsskatt? Den rödgröna oppositionen har under våren knappast dragit sig för att föreslå höjda skatter för att finansiera sina breda bidragslöften.

Vi känner till förslag om högre skatt för unga som arbetar, högre skatt för alla som kör bil och nu en särskild skatt för alla som surfar på Internet. Det är Vänsterpartiet som under Almedalsveckan återlanserade förslaget om att införa en särskild bredbandskatt. Internetskatten syftar till att straffskatta alla bredbandsabonnenter för den del av nedladdning som rör upphovsrättsskyddat material. Oavsett vad vi använder Internet till ska alla vara med och betala bredbandsskatten.

Vänsterpartiet har ännu inte preciserat hur skatten kommer att konstrueras, vilka kostnader det kommer att innebära för den enskilde Internetanvändaren och hur skatten ska efterlevas och utformas rättvist. Några konsekvenser är uppenbara. Vi får alla ett dyrare och sämre Internet. Det försvårar för investeringar i telekom, bredband och Internet; just där Sverige ska vara ett föregångsland och det fält där så många menar att framtidens jobb kommer att växa fram. Sverige försämrar sin internationella konkurrenskraft och vår tillvändhet till Internet och nya innovationer försvåras.

Vänsteroppositionens idéer om bredbandskatten lanseras också just i ett tillfälle när ny lagstiftning, ny teknik och nya affärsidéer i Sverige växer fram på ett sätt som väcker internationell uppmärksamhet. För ett par år sedan var Sverige känt som piratkopieringens förlovade land. Idag är utvecklingen en annan; Sverige är världsledande vad gäller lagliga och lättanvända alternativ med tjänster som till exempel Spotify och Voddler. Intäkterna från så kallad streaming, direktuppspelning av musik via nätet, har ökat med över 400 procent sedan 2008. Företrädare för musikindustrin uppskattar att över 25 procent av musikförsäljningen i år kommer att ske över nätet - och andelen växer snabbt.

Annons
X

Istället för att främja den utvecklingen som innebär fler lagliga och lättanvända tjänster öppnar nu de rödgröna istället för ännu fler skatter – bredbandskatten som en skatt på Internetanvändande. Det är nu angeläget att de rödgröna ger ett besked till alla svenskar som använder Internet. Kommer Mona Sahlin införa en bredbandskatt under nästa mandatperiod om hon vinner makten i höst? Vad är det gemensamma beskedet från de rödgröna om att nu införa en bredbandskatt?

HENRIK von SYDOW (M)

Riksdagsledamot och talesman i Internet- och teknikutvecklingsfrågor

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X