Vill de rödgröna införa internetskatt?

Ungdomsskatt, löntagarskatt, bensinskatt - och nu bredbandsskatt? Den rödgröna oppositionen har under våren knappast dragit sig för att föreslå höjda skatter för att finansiera sina breda bidragslöften.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vi känner till förslag om högre skatt för unga som arbetar, högre skatt för alla som kör bil och nu en särskild skatt för alla som surfar på Internet. Det är Vänsterpartiet som under Almedalsveckan återlanserade förslaget om att införa en särskild bredbandskatt. Internetskatten syftar till att straffskatta alla bredbandsabonnenter för den del av nedladdning som rör upphovsrättsskyddat material. Oavsett vad vi använder Internet till ska alla vara med och betala bredbandsskatten.

Vänsterpartiet har ännu inte preciserat hur skatten kommer att konstrueras, vilka kostnader det kommer att innebära för den enskilde Internetanvändaren och hur skatten ska efterlevas och utformas rättvist. Några konsekvenser är uppenbara. Vi får alla ett dyrare och sämre Internet. Det försvårar för investeringar i telekom, bredband och Internet; just där Sverige ska vara ett föregångsland och det fält där så många menar att framtidens jobb kommer att växa fram. Sverige försämrar sin internationella konkurrenskraft och vår tillvändhet till Internet och nya innovationer försvåras.

Annons
Annons
Annons