Annons

Olof Ehrenkrona:Vill C och L göra bankskatten till valfråga?

Bortse från talet om att bankskatten ska finansiera försvarssatsningen.
Bortse från talet om att bankskatten ska finansiera försvarssatsningen. Foto: Tove Eriksson/TT

Finansministern vill nu genomföra en åtgärd som innebär att en del av det förtroendekapital som har investerats slösas bort. För C och L skapar det en egen förtroendefråga inför kommande val.

Publicerad

Hur ska vi egentligen tolka beskedet att Socialdemokraterna i utbyte mot att honorera det första steget i Försvarsberedningens förslag krävde att få genomföra Vänsterpartiets krav att införa en bankskatt? Vi kan bortse från talet om att bankskatten ska finansiera försvarssatsningen. Sverige har inte specialdestinerade skatter som ska gå till ett visst ändamål. Alla statens skatteinkomster kan användas till alla statens utgifter eller till att kompensera inkomstbortfall från andra områden.

Inte ens den skatt som redan tas ut för att finansiera ett potentiellt nytt bankstöd vid nästa finanskris särbehandlas utan läggs i statens gemensamma intäktspåse. Någon fondering sker alltså inte.
I ett läge med starka statsfinanser, en nedpressad statsskuld och en vikande konjunktur finns det självklart inget som säger att en ny skatt eller höjningar av de gamla ska vägas mot en enskild post i statsbudgeten.

Annons
Annons
Annons