X
Annons
X
Carolina Frände är konstnärlig chef för Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen i Skärholmen, och var nära vän till Benny Fredriksson.
Carolina Frände är konstnärlig chef för Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen i Skärholmen, och var nära vän till Benny Fredriksson. Foto: Lars Pehrson, Kenny Bengtsson

”Vill bryta tystnaden efter Benny Fredrikssons död”

Långläsning

Den 17 mars tog Benny Fredriksson sitt liv under en resa i Australien. Nu vill regissören Carolina Frände inte vara tyst längre. Här skriver hon om sorgen efter en älskad vän och kollega, om hämndbegär och om ett samtalsklimat där åsikter är blanka och skarpa som vapen.

Av

Den här texten är den första jag skriver efter Benny Fredrikssons död. Det återstår att se om den blir en väg tillbaka till orden i ett mer offentligt rum, där jag hittills varit tyst av orsakerna chock, sorg och rädsla. Nu vill jag bryta den tystnaden.

Katalysatorn för den viljan var att jag, långt senare än många andra, lyssnade på Martin Wicklins intervju med Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, i P1-programmet "Söndagsintervjun". Min ansats är inte att svara an på samtalet jag hörde. Men. Plötsligt kändes det möjligt igen att börja tänka högt. Tänka högt kring det mina tysta tankar varit upptagna av i flera månader.

Carolina Frände är konstnärlig chef för Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen i Skärholmen, och var nära vän till Benny Fredriksson.

Foto: Lars Pehrson, Kenny Bengtsson Bild 1 av 9
Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 9

Carolina Frände är konstnärlig chef för Kulturhusets scen i Skärholmen. År 2012 fick hon Svenska Dagbladets Thaliapris.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 9

Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern.

Foto: Kenny Bengtsson Bild 4 av 9

2013. Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern.

Foto: Kenny Bengtsson Bild 5 av 9

Benny Fredriksson när han presenterade höstens repertoar för Kulturhuset Stadsteatern i augusti förra året.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 6 av 9

Kondoleansbord för Benny Fredriksson.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 7 av 9

Kulturhuset Stadsteatern.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 9

2014. Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd (FP) i Stockholm, besöker Benny Fredriksson. De står på den nya passagen mellan Stadsteatern och Kulturhuset som kan användas av personalen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X