X
Annons
X
Mats Jonsson
Mats Jonsson

Vill att skogsvinsterna ska stanna i Norrland

Långläsning

Det började med ren ilska, över frånvaron av glesbygdspolitik och över orättvisan som drabbat hans hemort Bollstabruk. Men den arga svärtan i serieskaparen Mats Jonssons bok "Nya Norrland" blev under arbetets gång till en berättelse i gråskalor.

Ogräset tränger upp under fötterna på serieskaparen Mats Jonsson. Han är hemma. Mitt i den lilla tätorten där han växte upp. Bollstabruk, Kramfors kommun, där gräs och sly växer mellan plattorna på centrumtorget. På dess norra sida ligger Coop, på östra sidan Icabutiken som är nedlagd sedan ett år tillbaka. På Café Genomfarten, på södra sidan, driver Kramfors kommun daglig verksamhet i ett vattenskadat tegelhus. Västerut löper traktens livsnerv, Ådalsvägen, där timmerbilarna dundrar förbi med jämna mellanrum.

"Här börjar förödelsen", sade han för en stund sedan när vi själva åkte längs den vägen, på väg från Kramfors station till Mats Jonssons hemort. Han pekade ut de nedlagda bensinmackarna och affärerna, i några fall småstadsruiner, i andra fall bara tomrum.

Mats Jonsson

Bild 1 av 16
Bild 2 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 3 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 4 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 6 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 7 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 8 av 16

”Tidigare har jag kunnat vara Thomas Bernhard-typen som sitter i utkanten av rummet och lyssnar, och sen gör nån sorts sedessatir i en bok. Den nya boken är inte bara konst, utan också journalistik”, säger Mats Jonsson.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 9 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 10 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 11 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 12 av 16
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 13 av 16

Mats pappa utanför barndomshemmet i Bollstabruk.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 14 av 16

”När jag gör regelrätta intervjuer med folk måste jag också skärpa mig och behandla dem med respekt. Det har känts väldigt ovant”, säger Mats Jonsson.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 15 av 16

Ur ”Nya Norrland”.

Foto: Ill: Mats Jonsson Bild 16 av 16
Annons
X
Annons
X
Annons
X