Annons
 ”Musiken har varit min räddning. När jag står där uppe på scenen glömmer jag allt”, säger Patricio Galvez.
”Musiken har varit min räddning. När jag står där uppe på scenen glömmer jag allt”, säger Patricio Galvez. Foto: Peter Claesson

”Vill att barnen ska få livet som Amanda aldrig fick”

”De är arga på mig”. Två månader efter att han hämtat hem IS-terroristen Michael Skråmos barn får han träffa dem alltmer sällan. Patricio Galvez är tillbaka i Göteborg där livet återgått till det vanliga, men där inget ändå är som förut.

Uppdaterad
Publicerad

Solen har precis gått ned och den rytmiska musiken strömmar från en överfull latinobar i centrala Göteborg. Publiken dansar i paljettklänningar, skrattar, flirtar och jublar när mannen i gråsilvrig kavaj kliver upp på scenen.

Det är svårt att föreställa sig att Patricio Galvez för mindre än två månader sedan befann sig mitt i ett läger i Syrien. Desperat famlade han runt bland ett 70-tal barn – alla undernärda i rader av spjälsängar, tittandes på honom med stora ögon. Bland barnen hittade han den blonda, blåögda pojken han tidigare bara sett på bild: den yngsta av sina sju barnbarn.

Det var med taktiken att ”skrika högst” och kontakten med media som Patricio Galvez tror att han lyckades få hem barnen.

Foto: Peter Claesson Bild 1 av 4

Patricio Galvez är tillbaka på Majornas gator. Han blir ofta stoppad av okända som vill visa sitt stöd – eller misstycke till att han hämtat hem sina barnbarn.

Foto: Peter Claesson Bild 2 av 4

Svärsonen Michael Skråmo och Patricio träffades några få gånger men kom aldrig bra överrens. ”Jag tror att han kände att jag inte kunde konverteras”.

Foto: Peter Claesson Bild 3 av 4

Patricio Galvez dansar och pratar med sin son och sons mamma.

Foto: Peter Claesson Bild 4 av 4