Annons
X
Annons
X

Vill återförena Abba för Slussen

KAMPLYSTEN Först besegrade han världen med Abba. Nu vill Benny Andersson stoppa ombyggnaden av Slussen.
–Om jag verkligen visste att det skulle hjälpa skulle jag återförena Abba och skriva en låt om Slussen, säger han halvt på allvar.

(uppdaterad)
[object Object]
”Dumt och människofientligt”, tycker Benny Andersson om nya Slussen, här utanför sin arbetslokal på Skeppsholmen med usikt över Slussen. Foto: ULF HOLMSTEDT/SCANPIX

Benny Andersson sitter på sitt kontor på Skeppsholmen, tar en kopp kaffe och blir upprörd när han börjar prata om Slussen, en fråga som inte berört honom tidigare. Allt började med att han blev kontaktad av Karin Schmidt, ordförande i föreningen Bevara Slussen.

–Hon ringde och undrade om de kunde få hjälp med affischer, facklor och sådant när de ska ha sina manifestationer. Då tänkte jag inte så mycket på vad det handlade om, mer än att jag gillade Slussen. Men för tre veckor sedan hörde jag sakkunniga beskriva på Konstakademien hur det kommer att bli med trafiken, tillgängligheten och det estetiska om man genomför Slussenprojektet. Då blev jag faktiskt väldigt upprörd.

Detta ledde till att Benny Andersson den 21 november skrev ett öppet brev i DN till finansborgarrådet Sten Nordin och kallade förslaget om att bygga om Slussen för ”dumt och människofientligt” .

Annons
X

Brevet avslutas med att om Nordin inte tar till sig av kritiken så kommer han i ”framtiden att betraktas som den värsta marodören i Stockholms moderna historia”.

–Jag har fått otroligt mycket positivt gensvar även om någon tyckte jag borde hålla mig till dragspelet.

Han är uppretad över hur svårt det blir att promenera från Södermalmstorg till Gamla stan, gallerian som blir ”dubbelt så stor som Nationalmuseum” med hissar och rulltrappor som inte klarar kapaciteten och den åttafiliga motorvägen, ”lika stor som Essingeleden”, över Gamla Stan.

–Den springande punkten är varför det är så bråttom att man måste klubba igenom förslaget som det går och står på måndag. Jag tror bara det handlar om att visa tuppkammen. En motorväg i Gamla stan lockar inte turister till Stockholm.

Brukar du bli upprörd?

–Nej, men det är min stad. Jag är född här precis som mina föräldrar och farföräldrar. Jag tycker om Slussen, åker där ganska mycket för jag har mitt hotell Rival vid Mariatorget. Det står still på Strandvägen, Hamngatan och Skeppsbron, men det står fan i mig aldrig still i Slussen. Det är inte heller så att Slussen vittrar sönder och faller i småbitar om tre veckor.

Men det är inte speciellt fint
i Slussen
?

–Nej, det är otroligt förfallet men då får man städa, reparera och renovera. Man ska inte riva och bygga för 12 miljarder kronor bara för att det luktar piss.

På måndag ska beslutet fattas och Benny Andersson tror att inget kan stoppa det.

–Nej, för om politikerna röstar efter sitt hjärta har de inget jobb kvar. Men det hjälper ju inte oss som bor i Stockholm. Jag kommer att fortsätta att engagera mig, men har mycket annat att göra.

Under Abba-tiden var gruppen paria i Sverige. Särskilt proggrörelsen hatade allt som hade med den världsberömda gruppen att göra och deras musik kallades för ”kommersiell hjärntvätt”. Björn Ulvaeus har tidigare sagt i SvD att ”de som kommer ihåg 1970-talet minns ju hur galna proggarna blev för att vi inte tog ställning”. Men de senaste åren har Benny Andersson skänkt 1,3 miljoner kronor till Feministiskt initiativ. Och nu tar han ställning för Slussen.

Som en riktig proggare?

–Haha, det är intressant. På den tiden var jag intresserad av att göra musik. Punkt slut. Men åren går och man mognar.

Har du fler projekt?

–Ja, en hel del, men det vill jag inte berätta om.

Om det gick att stoppa ombyggnaden med en återförening av Abba och en ny låt skulle Benny Andersson inte tveka.

–Det kan jag säga dig: visste jag hundraprocentigt att det skulle hjälpa skulle jag ringa de andra i Abba och fråga om vi ska göra ett jobb. Jag skulle i alla fall försöka. Men jag vet ju inte om de andra vill. Slussen är så pass viktig. Men det är lite ont om tid, man måste hinna repa en dag åtminstone.

Fler artiklar om nya Slussen

Läs även

SvD:s fotografer tolkar Slussen svd.se
SvD:s fotografer tolkar Slussen svd.se
Annons
Annons
X

”Dumt och människofientligt”, tycker Benny Andersson om nya Slussen, här utanför sin arbetslokal på Skeppsholmen med usikt över Slussen.

Foto: ULF HOLMSTEDT/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X