Annons
X
Annons
X

Vill åtala för p-piller till unga

Den som skriver ut p-piller till flickor under 15 år bör åtalas. Det anser vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand som säger att han inte skulle tveka att åtala den som skriver ut p-piller till någon under 15 år för medhjälp till våldtäkt, skriver Dagens Medicin.

Av TT

– Jag läser lagen. Den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen, säger han till Dagens Medicin.

Hammarstrand lutar sig mot sexualbrottslagen från 2005. Den slår fast att sex med en person under 15 år alltid är ett övergrepp, även om personen samtycker till det.

Det oklara rättsläget har fått en del barnmorskor att sluta skriva ut p-piller till flickor under 15 år. Vården har nu vänt sig till Socialstyrelsen för att få riktlinjer i frågan.

Annons
X

Socialstyrelsen reagerar på vice chefsåklagare Mikael Hammarstrands hot om att åtala den som skriver ut p-piller till flickor under 15 år.

– Vår åsikt är att de som skriver ut på det här viset inte gör fel, säger Thomas Tegenfeldt, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning, till TT.

Att skydda unga flickor som redan är sexuellt aktiva mot oönskad graviditet måste vara överordnat den andra aspekten av lagen, anser Socialstyrelsen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Sedan är lagen utformad som den är, så vi kommer att titta på själva frågan om lagens intentioner; om den verkligen ska uppfattas på det här viset, säger Tegenfeldt.

  Socialstyrelsen har ett sedan tidigare avtalat möte med riksåklagaren och Thomas Tegenfeldt säger att man då kan ta upp även den här frågan.

  TT har sökt justitieminister Beatrice Ask (M) för en kommentar, men ännu inte lyckat nå henne.

  I höstas tillfrågades hon av tidningen Insikt om hur ungdomsmottagningar ska handla för att inte göra sig skyldiga till medhjälp till sexualbrott när de skriver ut p-piller till flickor under femton år.

  Då svarade Beatrice Ask:

  ”Om ungdomsmottagningarna utifrån sitt perspektiv bedömer att tjejer som inte fyllt 15 år är i behov av preventivmedel kan jag inte se att sexualbrottslagen skulle vara ett hinder. Det framstår som en helt orimlig tolkning av lagen att det skulle vara ”medhjälp till sexualbrott”. Sjukvårdens uppgift, att förebygga problem för ungdomar, måste ha ett individperspektiv”.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X