Annons
X
Annons
X

Vilksprotest i Kuala Lumpur

Efter fredagsbönen i dag samlades omkring 200 personer från muslimska organisationer och medlemmar ur ungdomsförbundet för det islamistiska partiet PAS utanför Sveriges ambassad i Kuala Lumpur i Malaysia.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: BAZUKI MUHAMMAD /REUTERS

Tre representanter mötte Sveriges ambassadör i Malaysia, Helena Sångeland, och överlämnade ett protestbrev.

– De ville protestera mot publiceringen av Lars Vilks teckning i svenska tidningar. Deras budskap var att de vill att regeringen tar krafttag mot de svenska tidningarna som publicerat teckningarna samt mot Lars Vilks, säger Helena Sångeland till TT.

Det hela avslutades med att demonstranterna halade ned den svenska flaggan utanför kansliet - och brände den.

Annons
X

– Det var mycket förvånande och något vi inte tolererar. Vi har polisanmält händelsen, säger Helena Sångeland.

Tv-bilder från demonstrationen visar dessutom att bilder på Lars Vilks brändes upp. På ett plakat stod det ”Svenskar - respektera andra religioner” och på andra plakat stod det bland annat ”Förolämpa inte vår profet” och ”Lär av 9/11 - vi slåss för vår profet”.

Enligt ambassadören hotade PAS ungdomsförbund och flera muslimska organisationer med bojkott av svenska produkter och demonstrationer redan för flera veckor sedan. En mindre demonstration med några tiotal demonstranter hölls utanför ambassaden även i torsdags. Då lämnade även den malaysiska högergruppen Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) över ett protestbrev.

Enligt Helena Sångeland har det inte varit speciellt mycket skriverier i malaysiska medier om rondellhunden. Men många muslimer upprörs av publiceringarna i svenska tidningar.

– Malaysiska muslimer överlag tycker att det är felaktigt att publicera den här typen av bilder och känner sig kränkta, säger Helena Sångeland.

Hon bedömer inte att det finns några risker för svenskar i Malaysia.

– Absolut inte. Jag ser inte heller att våra bilaterala relationer skulle förändras av det här. De står på solid grund.

Demonstrationer brukar gå fredligt till i landet, berättar hon.

– Därför blev jag väldigt förvånad över att de brände vår flagga. Min ambition var också att avstyra våldsamheter genom att tala med dem, säger Helena Sångeland.

I september 2007 publicerade flera svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Det ledde till officiella protester från en rad muslimska länder.

Den förmodade ledaren för al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, utfäste dessutom en belöning på upp till 150 000 dollar till den som dödar Vilks. Sedan dess har Vilks hotats till livet flera gånger.

Datuk Ibrahim Ali, ledaren för Perkasa, säger till den malaysiska nyhetsbyrån Bernama att de kräver en offentlig ursäkt från Sverige för att ha degraderat Islam och muslimer.

Även den malaysiska regeringen har agerat i frågan. Malaysias utrikesminister Datuk Seri Anifah Aman bad 13 mars den svenska regeringen att agera mot de tre tidningar som ompublicerat karikatyren.

Statsminister Fredrik Reinfeldts svar då, för två veckor sedan, var samma svar som han gav 2007 då teckningen publicerades för första gången: att svenska medier enligt grundlagen fattar självständiga publiceringsbeslut som regeringen inte ska recensera.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: BAZUKI MUHAMMAD /REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X