Annons

Peter Benson/Daniel Zetterberg:Vilket problem löser en uppdelning av Atlas Copco?

Varför är det angeläget att klyva Atlas Copco i två delar? Det verkar ingen ha något bra svar på. Aktien stiger lite på beskedet men det är nog marknadens reptilhjärna som reagerar snarare än att det skapas några väsentliga värden med en uppdelning. Det enda säkra är att en halvdyr kvalitetsaktie nu delas i två under en styrelse med märkligt fokus.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Nya vd:n Mats Rahmström till vänster, avgående vd:n Ronnie Leten i mitten och ordförande Hans Stråberg till höger.
Nya vd:n Mats Rahmström till vänster, avgående vd:n Ronnie Leten i mitten och ordförande Hans Stråberg till höger. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Att dela Nackas stolthet Atlas Copco har definitivt inte varit något stående krav från investerare. Med blotta ögat skymtar man heller inga bolagsspecifika bekymmer eller svagheter som kräver radikala grepp. Båda verksamhetsbenen har presterat väldigt bra givet sina respektive förutsättningar.

Nya vd:n Mats Rahmström till vänster, avgående vd:n Ronnie Leten i mitten och ordförande Hans Stråberg till höger.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Kursdiagrammet visar aktiens historiska utveckling jämfört med index och därefter ett tänkbart spann över framtida utfall baserat på SvD Börsplus tre scenarier för bolagets utveckling och aktiens värdering under de kommande tre räkenskapsåren.

Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons