”Vilket Auschwitz?” – nazister tar plats i EU

Gyllene gryning var länge inte någon politisk kraft att räkna med, men fick ett stort uppsving efter Greklands ekonomiska kris.
Gyllene gryning var länge inte någon politisk kraft att räkna med, men fick ett stort uppsving efter Greklands ekonomiska kris. Foto: John Liakos/AP

I valet till EU-parlamentet valdes för första gången två nazistiska partier in. I Grekland behåller Gyllene gryning sina platser i parlamentet, medan Slovakien röstade in partiet Kotleba, som öppet förespråkar rashygien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Kotleba har organiserat medborgargarden för att ”stoppa romsk kriminalitet”.

Kotleba har organiserat medborgargarden för att ”stoppa romsk kriminalitet”.

Foto: Petr David Josek/AP
Annons

I Grekland stannar det nynazistiska partiet Gyllene gryning kvar i EU-parlamentet med 4,8 procent av rösterna. Man har under den senaste mandatperioden varit ett av få partier som inte tillhört en partigrupp, eftersom ingen velat ha dem i sin grupp.

Kotleba lär också få svårt att bli insläppt i en partigrupp, trots sina 12,1 procent i det slovakiska valet. En anledning till att det kan bli svårt är partiledaren Marian Kotleba. Han talar varmt om krigstiden, när Slovakien var en nazitysk lydstat, och har skapat rubriker när han klätt sig i samma uniformer som den fascistiska milisen hade under kriget.

Annons
Annons
Annons