Annons
X
Annons
X

Vilket är ditt moraliska försvar, Kent Ekeroth?

Kent Ekeroth kräver ersättning av Svenska Dagbladet om 51 725 kronor för att tidningen publicerat bilder som han tagit då två SD-kollegor beväpnade sig med järnrör. Här följer ett öppet brev till Kent Ekeroth från SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

SvD:s chefredaktör Fredric Karén och Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.

SvD:s chefredaktör Fredric Karén och Sverigedemokraternas Kent Ekeroth. Foto: TT

Kent Ekeroth,

jag har mottagit brevet från ditt juridiska ombud daterat 4 december 2013 där du kräver ersättning av Svenska Dagbladet om 51 725 kronor för att vi utan lov har publicerat bilder som du har tagit. Bilden som du vill ha betalt publicerade vi för ett år sedan. På den syns två av dina partikollegor beväpnade med varsitt järnrör. Jag kommer att bestrida den fakturan och jag ska nu tala om varför.

Är du folkvald politiker och sitter i Sveriges riksdag ingår att bli granskad av media.

Annons
X

Är du folkvald politiker och sitter i Sveriges riksdag ingår att bli granskad av media. Om du dessutom filmar dig själv och dina kompisar när ni kallar folk för ”babbe”, ”svenskfientliga” eller använder uttryck som ”skit i den där lilla horan” om en ung kvinna får ni räkna med ett visst mått av uppmärksamhet. När du till slut dokumenterar hur ni beväpnar er med järnrör får den här händelsen ett oomtvistligt nyhetsvärde. Allt detta avslöjades av tidningen Expressen och följdes upp av SvD och andra medier.

Du var vid tiden för den här händelsen rättspolitisk talesman för SD, det vill säga ditt partis kandidat till justitieminister. Din kollega Erik Almqvist – som syns på bilderna – var ekonomisk-politisk talesman, alltså kandidat till posten som finansminister.

Att svenska folket får ta del av den här informationen i text och bild är angeläget och självklart.

Däri ligger själva grunden för publiceringsbeslutet av bilderna.

Att upphovsrätten till bilderna är din är otvetydigt. Ändå kommer jag att bestrida din faktura. Mina skäl är till största delen moraliska.

Jag gör det eftersom jag känner en djup ovilja mot att du ska tjäna pengar på att du och dina vänner filmar när ni hotar era medmänniskor, muntligen och beväpnar er med järnrör. Det är motbjudande att kräva pengar för dessa bilder. I stället borde du be om ursäkt till dem som kom i er väg den här dagen.

Om du ändå väljer att gå vidare med ditt krav är jag medveten om att jag – och kanske även andra tidningarna som du har skickat fakturor till – kan bli tvingade att betala.

Det är jag beredd på. Däremot kan jag inte betala – utan att markera det osmakliga i denna faktura.

Därför, min fråga till dig:

Är det moraliskt försvarbart att folkvalda politiker i ett demokratiskt land tjänar pengar på att hota och förolämpa sina medmänniskor?

Jag ser fram emot ditt svar.

/Fredric Karén

Annons
Annons
X

SvD:s chefredaktör Fredric Karén och Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X