Annons

Vilken sida av folien mot maten?

SvD:s Ingrid Eriksson besvarar dina frågor om matlagning.

Under strecket
Publicerad

Fråga 1:

Jag har alltid undrat vilken sida av aluminiumfolie som man ska vända mot maten, livsmedlet eller t ex brödet, den blanka eller den matta sidan? Om det inte spelar någon roll, varför har då folie en matt och en blank sida?

Gun Lundberg

Fråga 2:

Kan aluminium övergå till maten vid förvaring i aluminiumfolie?

Dagny Kågesjö

Svar:

Det spelar ingen roll vilken sida man vänder mot maten. Tidigare trodde man att den blanka sidan reflekterar värme och den matta absorberar värme men tester har inte visat någon mätbar skillnad.

Att det finns en matt och en blank sida har en tillverkningsteknisk orsak. När folien ska valsas riktigt tunn måste man köra dubbla lager och de sidor som går mot valsen blir blanka, de som ligger mot varandra bli matta.

Så vitt man vet övergår inget aluminium till maten när man förvarar den i aluminiumfolie. Däremot är det mindre lämpligt att koka syrliga livsmedel som tomat- och vinsåser eller rabarber i aluminiumkastruller eller aluminiumformar under någon längre tid.

Aluminium från folie och formar kan återvinnas och de ska alltså inte kastas bland de vanliga hushållssoporna.

matfragan@svd.semailto:matfragan@svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons