Annons

Vilken säkerhetspolitisk roll bör EU spela?

EU:s säkerhetspolitiska roll befinner sig i ett formativt skede.
EU:s säkerhetspolitiska roll befinner sig i ett formativt skede. Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Björn Fägersten och August Danielson, om att det är tyst bland Sveriges riksdagspartier om vad man vill att EU:s gemensamma försvars- och säkerhetspolitik ska uppnå.

Under strecket
Publicerad

Kombinationen av tysk-franskt samarbete, britternas utträde ur EU och president Trumps politik har lett till en skarp utvecklingsfas av EU:s säkerhetspolitiska samarbete. Mycket har redan hänt, men den långsiktiga utvecklingen är fortfarande öppen. Sverige har i dessa frågor relativt oklara och ibland även motstridiga intressen. Vad vill svenska politiker att EU ska spela för säkerhetspolitisk roll?

En slogan som regelbundet upprepades från Bryssel under förra året var att ”EU:s försvarspolitik har gjort större framsteg de senaste tio månaderna än vad som gjorts de senaste tio åren”. Det finns en viss sanning i detta, i alla fall vad gäller nya format för samarbete: exempelvis ett permanent strukturerat försvarssamarbete (PESCO), en europeisk försvarsfond (EDF) samt en koordinerad försvarsöversyn (CARD). Dessa nya initiativ ämnar att höja EU:s kapacitet i civila och militära insatser och underlätta gemensam utveckling och anskaffning av försvarsmateriel.

Annons
Annons
Annons