SvD Perfect Guide
Annons

Vilken medelhavsö passar dig?

Vill du checka in i en grotta, vandra i Axel Munthes fotspår eller ta selfies med fotomodeller? SPG har valt ut vilka medelhavsöar som gäller i sommar – och vet vilken som passar dig.

Text: Victor Johansson - 3 maj 2017

Mykonos – för barnfamiljer och nyförälskade

Sedan Mamma Mia-filmen tycks stora delar av det grekiska öriket ha genomgått en Abba-fiering. Ingenstans är det tydligare än på Mykonos: omgifta 50 plus-par rusar hand i hand nedför de putsade kalkstensgränderna, åldrade lokalbor – de tycks ha växt fast på trappen med katt i knät – ler sina fårade leenden och nere i marinan hälsar fiskare genom att peta upp skärmkepsen med fingret.

Lamm med rosmarin, vida linnebyxor och ett stadens skönhetsråd som tycks ha lagstadgat vita fasader och blåfärgade fönsterluckor.

Annons
Annons

Detta är en ö lika mycket för barnfamiljen som de nyförälskade. I byn Chora är shoppingstråken kantade av designbutiker och lokalt hantverk, på landsbygden arrangeras det turer till öns vingårdar och i hamnen serveras grillad bläckfisk på lokala tavernor.

Checka in på lyxhotellet Cavo Tagoo för den fulländade upplevelsen: ett kalkstenspalats med grottliknande rum, fristående badkar och fläktande linnegardiner.

Bo på: Kivotos kivotosmykonos.com.

Ät på: Kiki’s Tavern (Agios Sostis Beach).

Formentera – för livsstilsturister och Instagramstjärnor

Med sina svåra förbindelser är Formentera – precis som Saint Barths och Capri – en destination som sållar Tripadvisor-resenärer från dedikerade livsstilsturister. Belägen en halvtimme utanför Ibiza krävs det flyg och färja för att nå fram till den avlägsna ön. Väl framme är det lätt att förstå charmen: Instagramstjärnor poserar gränsle över döda trädstammar på stranden, Kate Moss och bästisen Mert Alas leker apport med en jycke i vattenbrynet och på klipporna står en barbröstad Noel Gallagher med cigarett och bilhandlarkedja runt handleden.

Annons
Annons

Med sin ödsliga natur – vita sanddyner skjuter ut i sundet, långrunda stränder där vattnet går från vitt till turkos – har platsen kommit att kallas Medelhavets Karibien. Ödsligare än grannön Ibiza har det gamla hippietillhållet blivit definitionen av boho-chic: broderade tunikor som fladdrar mot den spanska solen och turkosa stensmycken mot solbrända bringor.

Bo på: Es Ram Eco-Resort, esramresort.com.

Ät på: Juan y Andrea, juanyandrea.com.

Hvar – för modeller och pensionärer

Lunchtid, Kroatien. Stranden stormas på Navy seals-vis av supermodeller i ribbåtar. Med en insatsstyrkas effektivitet dyker de från gummibåtarna och rusar i land med Hermèsscarves runt huvudet. Intar en lunchrestaurang, korkar upp en flaska rosé och sätter sig tillrätta för dagens första gruppselfie. Samtidigt på andra sidan ön: en grupp seniorer med mullvadsfärgade kläder och medhavd matsäck stannar till för att inspektera kyrktornet i den lilla medeltidsbyn.

Det hela är ännu en dag på Hvar. En ö präglad lika mycket av partyliv som historia, backpackande ungdomar som mogna kulturresenärer.

Annons
Annons

Belägen i Adriatiska havet, en kort båttur från staden Split, trängs modebutiker, nattklubbar och restauranger på den lilla ön.

Missa heller inte det kroatiska köket. På Palace Paladini, restaurangen som huserar på en innergård från 1500-talet, serveras helgrillade fiskar på grovhuggna långbord och i köket blandas fetaost-
salladerna med träbestick av husmor.

Bo på: Adriana Hvar Marina Hotel & Spa suncanihvar.com.

Ät på: Gariful, Riva 21, 21450, Hvar.

Capri – för naturromantiker och jetset-societeten

Utanför Italiens kust, belägen i höjd med Neapel, tornar Capri upp sig som en blå hägring. En plats för drömmare och romantiker, de flyktbenägna och de exilförvisade. Svenske livläkaren Axel Munthe flyttade hit på 1890-talet, Greta Garbo tog båten över under 1950-talet. Jackie Kennedy flanerade i gränderna 1970 och de senaste åren har vi sett alla från Beyoncé till Leonardo DiCaprio på ön.

Det är lätt att förstå varför. Med pittoreska torg, kullerstensgränder kantade av designbutiker och blå laguner med förtöjda fiskebåtar är det lika mycket en plats för jetset-societet som naturromantiker. Michelinrestauranger balanserar på klippavsatser ovan havet och bland sevärdheterna hittar vi bland annat Axel Munthes villa San Michele. Rest 1890 – Oscar Wilde var här och hälsade på med sin älskare Alfred Douglas – är huset i dag museum. Lägg därtill
klostret Certosa di San Giacomo och legendariska Villa Jovis – med vittrade stenfasader, romerska pelare och raserade fästningar.

Annons
Annons

Bo på: Caesar Augustus, caesar-augustus.com.

Ät på: Da Gemma, Via Serafina Madre 6.

Korsika – för ensamseglare och luttrade medelhavsresenärer

Korsika känns lika mycket som en plats som ett sinnestillstånd. Drömsk, stilla och harmonisk reser sig den franska ön i Medelhavet. Napoleon föddes här och Henri Matisse förklarade att det var här som han ”förälskade sig i färg”. Det är ett skiftande landskap: dramatiska Game of thrones-klippor, lugna strandpromenader och sydfranska stenvillor.

Ön bjuder på prisbelönta designhotell som Casadelmar och hyllade Michelinrestauranger som La Signoria. Handla färsk fisk och charkuterier nere i hamnen, shoppa i Napoleons födelseort Ajaccio eller hyr en bil och kör ner mot Calvi. Kallad Europas vackraste roadtrip sträcker sig serpentinvägar genom trolska dalar och karga kustlinjer.

Med kulturarv efterlämnat från varje folkgrupp som slagits där – romare, greker, genuesare, morer och fransmän – bär ön en unik prägel. Det är en destination för familjer och ensamseglare, vandrare och klättrare. Men kanske framförallt för den luttrade medelhavsresenären som vill se något nytt.

Bo på: Grand Hotel De Cala Rossa, hotel-calarossa.com

Ät på: Terra Cotta, 31 Avenue Napoléon III

Annons