Vilken författare vågar hamna fel i debatten?

Foto: Lars Pehrson

Risken är ju att de uppfattas glädja fel sida ”i den dumma svenska debatten”. Det är bra att Ordfronts förlagschef Pelle Andersson inte väjer för debatten, men han riskerar att författare börjar tänka sig för en extra gång innan de skickar in manus till hans förlag.

Under strecket
Publicerad
Lionel Shrivers roman ”The Mandibles” skapar debatt efter att Ordfronts förlagschef Pelle Andersson förklarat att han inte vill ge ut boken.

Lionel Shrivers roman ”The Mandibles” skapar debatt efter att Ordfronts förlagschef Pelle Andersson förklarat att han inte vill ge ut boken.

Foto: IBL
Annons

Det går att tänka sig ett par okontroversiella, litterära skäl att tacka nej till ”The Mandibles”, men Ordfront har gjort det av en annan anledning. Det är en romanpersons replik om ett framtida islamiserat Frankrike som har sänkt boken, plus några andra detaljer i samma stil. Sådant ”är ju vardagsmat i den dumma svenska debatten, jag behöver inte vidareförmedla mer av det”, förklarade förlagschefen Pelle Andersson i Expressen (7/6). Lionel Shrivers ärende – den ansvarslösa spekulationsekonomin kommer att krascha och göra livet till ett helvete – vägde tydligen lättare.

Romanen utspelar sig åren 2029–47 och skildrar den långsamma, vardagliga undergången när USA:s finansiella system kollapsar. För de amerikaner som förlorade sina hem i den senaste lånebubblan är det inte science fiction. Shriver riktar sin satir åt flera håll, bland annat låter hon Mexiko bygga en mur för att stoppa invandringen från USA.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons