Annons
X
Annons
X

Vilken fest, AIK

AIK tog säsongens viktigaste hockeyseger, 3–2 mot serieledande Leksand.

– Jag gjorde en bra match, sade målvakten Christopher Heino-Lindberg.

Årets understatement.

AIK:s Dick Tärnström klappas om av Kristian Gahn och Henrik Eriksson efter att ha gjort 3-0 i tisdagskvällens allsvenska ishockeymatch mellan AIK IF och Leksands IF på hovet i Stockholm.
AIK:s Dick Tärnström klappas om av Kristian Gahn och Henrik Eriksson efter att ha gjort 3-0 i tisdagskvällens allsvenska ishockeymatch mellan AIK IF och Leksands IF på hovet i Stockholm. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Folkligt, festligt och fullsatt på Hovet. 8237 åskådare, absolut utsålt, och festligt mest för AIK som tillfogade allsvenska serieledaren Leksand lagets första förlust, 3–2 (2–0, 1–1, 0–1).

AIK ledde med 2–0 redan efter drygt tre minuters spel, men från mitten av andra perioden och över hela tredje var det en match mellan Leksands anfallare och AIK:s målvakt Christopher Heino-Lindberg. Förre NHL-backen Dick Tärnström, som satte det, i praktiken, matchavgörande 3–0-målet med ett praktfullt slagskott i mitten av andra, är givetvis en kanonvärvning för AIK, men frågan är om inte Heino-Lindberg är viktigare: 23-åringen, som kom från Färjestad till den här säsongen, var formidabel. Särskilt i sista perioden då Leksand vann skotten med 19–6.

– Jag gjorde några bra räddningar… ja, okej då, jag gjorde en bra match, medgav Heino-Lindberg till slut.

Annons
X

Årets underdrift, som sagt.

Heino-Lindberg, den ende i topphockeyn som kan skryta med att ha HC Camelen som moderklubb, räddade sex-sju frilägen från erkända målskyttar som Pelle Prestberg, Pierre-Edouard Bellemare och Mikael Karlberg.

I sista perioden var det Heino-Lindberg som ensam stod emot den leksingska anstormningen: Morten Green styrde in Leksands andra mål bara en knapp minut före slutet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Bästa matchen..? Nja, men den svåraste. Men samtidigt spelade vi ett väldigt bra försvarsspel. Matcherna mot de bättre lagen kommer att se ut så här: vi ska spela defensivt, och då är det lättare att vara målvakt, säger Heino-Lindberg.

  – Det är klart att det var tändvätska att det var just Leksand vi mötte

  AIK-tränaren Roger Melin var givetvis jättenöjd med sitt lags prestation, men mindre nöjd med publiken, trots att det var den bästa publiksiffran på fem år. Några AIK-supportrar började redan före matchen håna Leksandsbacken Jan Huokko, med banderoller på läktaren och genom att kasta in dildos på isen. Matchen försenades i fem minuter:

  – Jag tycker inte att det var bra, jag kan inte känna stolthet över sådana supportrar, sade Roger Melin.

  Annons
  Annons
  X

  AIK:s Dick Tärnström klappas om av Kristian Gahn och Henrik Eriksson efter att ha gjort 3-0 i tisdagskvällens allsvenska ishockeymatch mellan AIK IF och Leksands IF på hovet i Stockholm.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X