Joanna Drevinger:Vilken blir Sveriges första trestjärniga Michelinkrog?

Joanna Drevinger
Geranium 2011. Fem år senare fick den danska krogen vid Parken sin tredje stjärna. Vilken svensk restaurang belönas med högsta Michelinstatus?
Geranium 2011. Fem år senare fick den danska krogen vid Parken sin tredje stjärna. Vilken svensk restaurang belönas med högsta Michelinstatus? Foto: Wichmann og Bendtsen/IBL
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Dagarna innan Michelinguiden delar ut sina stjärnor till krogar i Norden skruvas temperaturen upp. Det börjar febras om att Sverige ska få en tredje stjärna.

Förra året nådde norska Maemo och danska Geranium den ultimata stjärnstatusen. I Sverige har det varit Björn Frantzén som mest, iallafall öppet, trånat efter en trea. Men i vintras gav han tillfälligt upp, och stängde restaurang Frantzén, för att öppna i nya lokaler i Klarakvarteren i sommar. Vad hans mål då kommer att vara är inte svårt att gissa.

Till dess kan det stå mellan Fäviken Magasinet i Järpen och Oaxen krog i Stockholm eftersom de är Sveriges enda tvåstjärniga krogar, sedan Mathias Dahlgren bytt koncept på tvåstjärniga Matsalen från så kallad fine dining till vegetariskt med à la carte under namnet Rutabaga.

Det finns inte en kockjävel som inte vill ha en stjärna.

Hur inspektörerna på Michelinguiden tänker går inte alltid att förstå men sett till stjärnstatus så borde den tredje stjärnan tillfalla Magnus Nilsson på Fäviken. Inte bara slits däcken på väg upp till Jämtland, vilket var den ursprungliga idén med Michelinguiden. Den geniförklarade kocken har också ett eget avsnitt i Netflix dokumentärserie Chef’s table och redan i dag reser matintresserade från hela världen upp till Järpen för ett besök på den i mångas ögon exotiska och exklusiva lilla restaurangen.

Annons
Annons

2016 strödde Michelinguiden stjärnorna över hela Norden när de för första gången tog med krogar utanför de större städerna. Det ledde till storslam för nämnda Fäviken Magasinet som direkt kammade hem två stjärnor. Men lyckan var också stor hos Karin Fransson på Öland som driver Hotel Borgholm, samt hos PM & Vänner i Växjö och Daniel Berlin i Skåne Tranås. I Stockholm var Sushi sho den stora skrällen när de fick en stjärna.

Utan Frantzén och Mathias Dahlgrens Matsalen har Stockholm alltså endast en tvåstjärnig krog, vilket kan tyckas lite. Den restaurang som borde ligga närmast en andra stjärna är Esperanto som utsetts till bäst i Norden av White guide men som hittills inte lyckats charma Michelininspektörerna fullt ut.

Bubblare för nya stjärnor är Adam & Albin, Aloë eller Omakase köttslöjd. Det snackas också om Fotografiska och Spritmuseum. Årets skräll skulle vara om Punk Royale kammade hem en stjärna. I en intervju med SvD 2015 sa Jocke Almqvist, en av kockarna bakom Punk Royale att ”det finns inte en kockjävel som inte vill ha en stjärna.” Krogen som blivit känd för att vara minst sagt kontroversiell genom att servera purjolökaska som cigarettaska och hästköttstartar på en tipskupong. Om de mot alla odds lyckas imponera Michelinguiden, som inte sällan anklagas för att vara både tråkiga och konventionella, är det bara att gratulera.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons