Vilken är Sveriges äldsta bokhandel?

Interiör från bokhandeln Wettergren & Kerber (senare Wettergrens) i Göteborg, november 1928. Firman grundades av två före detta medarbetare på bokhandeln Gumperts.
Interiör från bokhandeln Wettergren & Kerber (senare Wettergrens) i Göteborg, november 1928. Firman grundades av två före detta medarbetare på bokhandeln Gumperts. Foto: Kamerareportage/TT

”Jag har mött många bokhandlare som hävdar att just deras bokhandel är Sveriges äldsta ännu existerande. Vem har rätt? Är det bokhandeln i Söderköping eller bokhandeln i Kalmar eller någon annan bokhandel? Och när grundades den?”

Under strecket
Publicerad
Annons

En förutsättning för bokhandelsbranschens uppkomst var a) att det fanns en fungerade kultur kring fasta boktryckarpressar, så att det alltid kunde finnas tillgång till böcker – så var inte fallet i 1400-talets Sverige, då allt var beroende av att tyska boktryckare for hit och tidvis vistades här – och b) att det fanns en stabil och köpstark kundkrets. Utan betalvilliga läsare var bokhandeln dömd till undergång.

Först när det fanns tillräckligt många tryckpressar för att kunna producera böcker till rimliga priser blev det möjligt att organisera försäljningen inom ramen för en specifik näringsgren, separerad från förlag och tryckerier. Således är det högst tveksamt om Paul Grijs, som var boktryckare i Uppsala på 1510-talet och ägnade sig åt viss försäljning, kan betecknas som regelrätt bokhandlare. Såvitt vi vet dröjde det till seklets slut innan någon tog initiativ till att starta vad vi idag skulle beteckna som bokhandelsverksamhet i Sverige. Den man som oftast brukar utpekas som landets första bokhandlare hette Herman Sulken och var verksam i Stockholm på 1590-talet. Men hans bokhandel är sedan länge historia.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons