Vilken apa är du mest lik?

Aplika Människan är en apa som i stor utsträckning är styrd av sin biologi, hävdar primatologen Frans de Waal. Och vi är lika nära släkt med den patriarkala schimpansen som med bonobon hos vilka ­honorna styr och där sex är den huvudsakliga konfliktlösaren.
Idagsidans nya serie handlar om det aplika i människan.

Publicerad
Stora bilden: Bonoboapapan är en fredlig livsnjutare som sällan dödar någon.     Lilla bilden. Schimpansen hamnar ofta i konflikt som ibland får dödlig utgång.

Stora bilden: Bonoboapapan är en fredlig livsnjutare som sällan dödar någon. Lilla bilden. Schimpansen hamnar ofta i konflikt som ibland får dödlig utgång.

Annons

– Jag försöker utforska de fascinerande och skrämmande parallellerna mellan djurprimaternas och vårt eget beteende, med lika hänsyn taget till det onda, det goda och det fula.

Frans de Waal är världsledande forskare inom primatologi, studiet av primater, främst människoaporna, och han anser att vi bör spegla vårt mänskliga beteende i apornas. Vi är inte så olika. Såväl människor som människoapor är formade av årmiljoner av naturligt urval, fast våra vägar skildes för 5,5 miljoner år sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons