Annons

Vilka utgjorde den ”förlorade generationen”?

Ernest Hemingway med Alec Guinness och Noel Coward på Sloppy Joe's bar i Key West under inspelningen av filmatiseringen av Graham Greenes ”Vår man i Havanna” 1959.
Ernest Hemingway med Alec Guinness och Noel Coward på Sloppy Joe's bar i Key West under inspelningen av filmatiseringen av Graham Greenes ”Vår man i Havanna” 1959. Foto: Courtesy Everett Collection/IBL
Under strecket
Publicerad

Det talas om att det tidiga 1900-talets unga intellektuella utgjorde en ”förlorad generation”? Vilka avses? Och varför var de ”förlorade” – för att de hamnade i första världskrigets skyttegravar?

Nej, tvärtom. Visserligen har termen ibland, i Storbritannien, använts om de män som stupade i första världskriget, men framför allt syftar den på de ungdomar som överlevde konflikten och sökte efter en mening med livet under det decennium som följde på Versaillesfreden. Det rör sig om en slarvig svensk översättning av engelskans lost generation, som snarast bör översättas som ”vilsegången generation”, det vill säga män och kvinnor som hade svårt att finna sig tillrätta i en värld som var ohjälpligt förändrad som en följd av det nyligen avslutade kriget.

Annons
Annons
Annons