Annons

Lars Åberg:Vilka politiker vågar ta framtiden i sin mun?

”Ansvaret för framtiden växer, om man vet att man har möjlighet att påverka den”, som Tage Erlander sade.
”Ansvaret för framtiden växer, om man vet att man har möjlighet att påverka den”, som Tage Erlander sade. Foto: Björn Larsson Ask
Under strecket
Publicerad

En journalist från Danmarks Radio ringer och frågar varför det nu plötsligt i Sverige skrivs artiklar och böcker om migrationens konsekvenser som för bara någon halvtimme sedan kunde dömas ut som rasistiska. Min teori är att det beror på att skribenterna har börjat förhålla sig till faktiska förhållanden i stället för sådana som vore emotionellt önskvärda.

Och varför det då? Nu spekulerar jag bara, men en viss opinionskänslighet finns nog även på stora redaktioner och insikten har sent omsider sipprat in att det kan vara en fördel om journalister inte bara lyssnar på andra journalister.
Beslutsfattare åker varken tunnelbana eller sitter på akuten, men de ackumulerade rapporterna om otrygghet och dysfunktion från en alltmer misstrogen allmänhet är inte längre möjliga att förtränga. Det finns en värld där utanför som förtjänar besök, både i skogsbrynet och vid tunnelbanans ändstation.

Annons
Annons
Annons