Annons
X
Annons
X

Vilka frågor ska rädda Centerpartiet?

I dag inleder Centerpartiet sin stämma, med mindre än ett år kvar till valet. I senaste Sifoundersökningen fick partiet 3,6 procent – och ligger under spärren till riksdagen.

Vilka frågor borde partiet satsa på för att vända siffrorna? Så tyckte SvD-läsarna.

13:00 Carl-Johan Bilkenroth:
Hej och välkomna till dagens Brännpunkt Direkt, med anledning av Centerstämman som inleds i dag. Vi debatterar vilka frågor som skulle kunna lyfta Centerpartiet.

13:00 lasse b:
Annie Lööf bör lyssna mera till byarörelsen än Stureplan. avskaffa restaurangmomsen och satsa de pengarna på landsbygdsutveckling

13:00 Andreas:
Första friska fläkten i svensk politik på länge var de liberala delarna i partiprogrammet, som sendan togs tillbaka. Så ja, nu är dom tillbaks på ruta 1.

Annons
X

13:03 Maimondies:
C har ju traditionellt varit glesbygdens parti. S, v och mp har nu nya glesbygdsskatter i sina program. Förutom övriga skattehöjningar då. Det är detta C borde skjuta in sig på, beskriva hur de vill att glesbygden inte bara ska överleva som ett skansen utan också utvecklas. Visa ett trovärdigt alternativ mot de rödgrönas idé att beskatta med ena handen och utlova bidrag med den andra.

13:04 Tomas:
Inse att den invandringsliberala hållningen sänker partiet.

13:04 Carl:
Centern behöver ffa pragmatism. Visionära och extremliberala sakfrågor har ingen koppling till folks vardag. Har man inget lärt av debaclet med idéprogrammet? Möjlighet för 100 000-tals personer att söka asyl på ambassaderna. Avgiftsfri universitetsutbildning för tredjelandsmedborgare. Den enda praktiskt förankrade fråga C driver är rovdjursfrågan. Där har man hemfallit åt ren populism. Så man har förmågan. Då måste det vara fel på Centerns vilja att vara kvar i riksdagen?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  13:07 Janne:
  Centern hade vårt lands i särklass viktigaste frågor på sin agenda tills Fru Olofsson tog dem ifrån oss. Decentralisering och avveckling av kärnkraft. Nu är det kört.

  13:10 Carl-Johan Bilkenroth:
  Mängder av tweets tar upp Centern. Här är några.

  13:10 niklarsson (Twitter):
  RT@Nyheterna: ”Sedan Centerpartiet kom till makten har vindkraften sjudubblats”. Följ Annie Lööfs tal här: http://t.co/u3cewJmWuf

  13:10 JustinoDiaz (Twitter):
  Centern pratar om valsegrar, borde de inte fokusera på att ens klara sig kvar i riksdagen?

  13:10 Centerpartiet (Twitter):
  #etthållbartval är att satsa på jobbskaparna, de små och växande företagen.#cstämma#centerpartiet

  13:10 NilsNord (Twitter):
  RT@martinssonfelix: Så härligt att det inte bara är#cuf utan att också@Centerpartiet och@annieloof talar om fri rörlighet.

  13:10 RobinZachari (Twitter):
  RT@alliansfritt: Om invigningstalen indikerar något kommer Centerpartiet i helgen ta ställning för lagstiftning mot Jantelagen.

  13:14 Robert:
  Centerpartiet har inga frågor alls. I allt de pratar om har andra partier bättre svar. Centerpartiet är riksdagens obegripligaste parti - ett parti som måste hitta frågor att tala om. Att de ens har 3% är lika obegripligt - vad röstar man på då?

  13:15 Christian P:
  Jag tycker att Centern bör återgå till en mer konservativ profil och definivt ta avstånd från den nyliberala vägen som Lööf har valt. Nyliberalsimen dog samma dag som Lehman Brothers kollapsade hösten 2009. Misstaget som Centern har gjort är man trott att den starka urbaniseringsprocessen i Sverige samt förändringen från jordbruks/industrisamhälle innebär att människor ändrar politisk uppfattning. Jag tror att det finns en stor och livskraftig landsbyggsromantik och konservativ ådra även hos dem som har flyttat från landet till staden. Slutsats; återgå till centerrörelsens klassiska värderingar såsom decentralisering. miljö, hela landet ska leva samt ta återigen upp motståndet mot kärnkraften. Stryk alla andra dumheter som som kom upp i samband med idéprogrammet såsom; platt skatt, fri invandring och andra neoliberala förslag.

  13:18 Carl-Johan Bilkenroth:
  I senaste Sifoundersökningen, som publicerades i SvD i helgen, fick Centern 3,6 procent liksom Kristdemokraterna. De är första gången de båda partierna hamnar under riksdagsspärren ett år före valet.

  13:18 Sillen:
  1.Släng ut Annie Lööf och övriga ultraliberaler. 2 Säg nej till massinvandringen. 3 Bejaka kärnkraften, satsa på denna istf vindkraften

  13:18 Christian P:
  Inte ett ord om EMU och hur rätt Centern hade i denna fråga. Varför inte sola sig i glansen?

  13:23 Claes:
  Finns det något som kan rädda Centerpartiet? Att införa en skatt på 10% skulle ge dem ett par röster, eftersom det svenska folket är så knasiga att de skulle tro på löftet

  13:23 Excellent1:
  Det är svårt att se något behov av C i politiken. De är ju inte bra på något. OM de skulle ha tagit ställning mot massinvandringen istället för att propagera för den, hade de kunnat få an stark väljarbas, men nu har SD redan tagit platsen. Det är kört för C.

  13:26 Less:
  Jag tycker Centern ska fortsätta precis som vanligt, med samma verklighetsfrånvarande flumpolitik. Då slipper vi dom efter nästa val.

  13:29 Sokrates:
  Svagt politikerförtroende generellt beror på att politiker, med rätt, uppfattas som oansvariga, floskulösa propagandarobotar utan verklighetsförankring och utan respekt för väljarnas intelligens. SDs spektakulära framgångar beror på att man uppfattas som ansvarstagande, modiga, ärliga och respektfulla. Den ”fråga” som räddar centern är alltså en total uppgörelse med rådande partikultur och, naturligtvis, vansinniga förslag av typen ”fri invandring”.

  13:31 Carl-Johan Bilkenroth:
  @Christian P: I helgen skrev Martin Ådahl på Brännpunkt: ”Så här på tioårsdagen av folkomröstningen om EMU kan jag medge: jag hade fel och Centerpartiet – där jag nu är chefsekonom – hade rätt.”

  13:32 Fredrik Andersson:
  Det centern borde fokusera på är småföretag och infrastruktur i Sverige utanför de tre storstäderna. Men det tror jag inte kommer rädda centern, det som räddar centern är moderata stödröster. Vad som ska rädda alliansen, det är en annan femma.

  13:35 Lunqvist:
  Gick från ett landsbygdsparti till ett nyliberalt stureplansparti. Tappade sina gamla väljare och det är fortfarande inga som röstar på Centern i Stockholm. Deras idéprogram var ett skämt och visade bara upp vilket förakt de har mot Sverige och dess folksjäl

  13:36 Kent:
  Centern borde erkänna vindkraftsfloppen och sluta satsa våra pengar på det.

  13:37 Josef:
  Var mer konsekventa. Det är svårt att rösta på ett parti med dålig politik, men det är ännu svårare att rösta på ett parti som upplevs som högvolatilt och sökande. Partier ska inte söka utan leda. Bättre att ha en dålig men konsekvent politik än en politik som fladdrar omkring. Mina 50c är att skjuta in sig på mera traditionella och sunt förnuftiga landsbygdsmänniskor. Det är därför Centern finns, och det är dess kärnväljare. För andra finns folkpartiet och modeaterna. Kritisera stordrifter och vansinniga utgifter.

  13:41 Kent:
  Vad menar några centerpartister med att vi behöver utländska studenter. Jag ahr aldrig kunnat förstå varför svenska skattebetalare skall betal för medelklassstudenter från KIna, övriga Asien och Afrika. Centerna tror väl inte att det är fattiga som kom till Sverige innan avgifterna. Dessutom valde många Sverige för att det just var billigt och inte för kvaliteten. Detta innebar att många av dess studenter egentligen var mycket studiesvaga och vi tvingades att sänka kraven på många utbildningar för att de skulle klara sig. Vi skall konkurrera med kvalitet och inte med gratis utbildning vid våra universitet.

  13:43 Hank:
  Centern har svikit alla när det gäller integritetsfrågorna. De har ställt sig positiva till FRA-lagen, IPRED, datalagringsdirektivet och allehanda andra dumheter. Jag känner att min röst på dem var totalt bortkastad och kommer inte göra om det misstaget.

  13:46 Sven:
  Jag tycker det är minst sagt svårt att veta vilka C är idag. Vad vill de egentligen? Ett bra exempel är dagens debattartikel från Staffan Danielsson. Han har skrivit sådana tidigare och sist dröjde det inte länge innan han fick mothugg från partikamrater. Vilka av dessa åsikter är det egentligen som får rösterna? Jag tror att C kommer ryka ur riksdagen ganska snart. Som Stockholmare uppväxt på landsbygden ser jag inte hur i hela friden bondepartiet ska kunna styras från Stureplan. Här har de skjutit sig själva i foten ordentligt och tiden är knapp om det ska lyckas rätta till sitt misstag.

  13:46 Elvert:
  Har Centerpartiet avpolitiserat alla män inom partiet?

  13:46 Egge:
  Landsbygdens folk behöver C. Att svika dem kommer att kosta skjortan!

  13:48 Nazlie J:
  Snälla C, s l ä p p nyliberalsismen, klipp banden med CUF och uppför er som ett moget parti istället för att tramsa omkring med fri invandring, platt skatt och annat orealistiskt.

  13:50 Christian S:
  Utmana miljöpartiet på riktigt. Se till att miljöarbetet skiner igenom. Centern har förlorat mycket av sin ställning och bör hårdsatsa. Jag tror de klarar spärren nästa år, men KD ryker.

  13:54 ej jägare:
  C har sålt sig till jägare och markägare, förlorar därför alla tidigare miljövänner. De kommer därför att hamna under 4%.

  13:54 Hans:
  Jag har röstat på centern sedan 1980-talet, eftersom det har varit ett pragmatiskt parti som sett till hela landets intressen. Tyvärr verkar prio nu flyttats till marknaden och fri invandring. Synd, det blir nog soffan för min del 2014. Mitt råd till Annie Lööf och gänget: ta inspriration av norska Senterpartiet!

  13:55 Bjorn57:
  Det finns väl inget egenvärde i att rädda Centern? Om deras idéer om fri invandring och nej till kärnkraft inte är populära röstar man väl helt enkelt på andra partier?

  13:55 Eufrat:
  Nischa på landsbygden. Och skippa tokliberalismen. Den är en pinsam återvändsgränd.

  13:57 Oskar:
  Jag har ingen aning om var C-partiet står förutom en naiv Ayn-Rand-filosofi som det flesta andra tänkare lämnat på skräphögen. A. Lööf känns som en tanklös karriärmänniska. Hon verkar sakna kunskaper, erfarenheter, och historiekunskap.

  13:58 Cobbs:
  Centern som politisk rörelse är helt obsolet.

  13:59 Anna:
  Jag har svårt att se att Centern behövs över huvud taget.

  13:59 Lars:
  Det blir förmodligen svårt att rädda Centern. Det skulle möjligen vara att återgå till det man var för ungefär 10 - 15 år sedan. Det kommer dock inte hända, vilket i sin tur, mycket väl, kan förpassa Centern utan riksdagsplats, vilket borde vara sundas somderas politik ser ut numera med verkliga eller under ytan liggande karatärsfrågor som; när nog, gränslös invandring, slopad skolplikt, månggifte och platt skatt

  14:00 Gustaf:
  Var med i CUF för länge sedan. Då var Centern en trygg hamn med mänskliga värderingar.Numera är C en marknadsplats för nyliberala floskelsamlingar och ohämmade krämarideologier. Nej tack Centern! Nej tack!

  14:01 Carl-Johan Bilkenroth:
  Vi avslutar för den här gången. Tack alla som postat inlägg, även de vi inte har fått med. Vi återkommer varje dag med ett nyhetsaktuellt ämne. För att veta vilket, följ oss på Twitter, Facebook och www.svd.se/opinion.

  Debattartiklar om Centerpartiet:

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X