Annons

VM mest politiserade showen sedan 1936

Världen är större än medelvägens Sverige, förstod den 12-åriga Lars Berge när han såg fotbolls-VM i Mexiko 1986. Många bedömare tror att VM i Ryssland kommer att bli det mest politiserade sportevenemanget sedan OS i Berlin 1936. Vad kommer dagens 12-åringar att lära sig av den här sommaren?

Publicerad
Hetsiga debatter kring begreppen skam och skuld följde på Maradonas mål där han boxade in bollen med handen i VM 1986.
Hetsiga debatter kring begreppen skam och skuld följde på Maradonas mål där han boxade in bollen med handen i VM 1986. Foto: Carlo Fumagalli/AP

Fotbolls-VM 1982 i Spanien ägde rum under mitt första sommarlov. Jag har bara fragmentariska minnen från den tiden. 1990 – när VM spelades i Italien – skulle jag fylla 16 och var fylld av svårmod och cynism. Västtyskland besegrade mitt favoritlag Argentina i finalen. Matchens enda mål var en tveksamt dömd straff i 85:e som den fyrkantige Andreas Brehme placerade i målvaktens högra hörn. Mästerskapet betraktas som ett av de tristaste i historien. Utanför arenorna rasade kravaller. Sverige förlorade alla matcher med 2–1. Fotboll betydde inget för mig längre.

Hetsiga debatter kring begreppen skam och skuld följde på Maradonas mål där han boxade in bollen med handen i VM 1986.

Foto: Carlo Fumagalli/AP Bild 1 av 7

Arne Hegerfors och Bo Hansson framstod som neutrala observatörer precis som Sverige under det pågående Kalla kriget.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 7

Det berömda målet var en hämnd för alla tonårspojkar som dött i Falklandskriget, skriver Maradona i sin självbiografi: ”Vadå Guds hand? Det var Diegos hand. Det var som att stjäla engelsmännens plånbok också…”.

Foto: AP Bild 3 av 7

Dansk dynamit i VM 1986. Jesper Olsen gör mål på Tyskland.

Foto: TT Bild 4 av 7

Sovjet möter Ungern i VM 1986. Sergei Rodinov är på väg att göra sitt sjätte mål på Ungerns målvakt Peter Disztl.

Bild 5 av 7

Engelska fotbollsfans slår ner en argentinsk man i ett bråk i halvtid på kvatsfinalen mellan Argentina och England i Mexico City, Mexico 1986.

Foto: Sergio Dorantes/AP Bild 6 av 7

Brasiliens Socrates och Nordirlands Pat Jennings 1986.

Foto: Imago/IBL Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons
Annons