Viljan finns att avsätta Trump – men inte tiden

Det finns två sätt att avsätta en president: genom att använda det 25:e tillägget i konstitutionen eller genom att ställa Donald Trump inför riksrätt. I båda fallen tar vicepresidenten Mice Pence över.
Det finns två sätt att avsätta en president: genom att använda det 25:e tillägget i konstitutionen eller genom att ställa Donald Trump inför riksrätt. I båda fallen tar vicepresidenten Mice Pence över. Foto: Shutterstock/TT

Kraven växer på att president Trump avsätts i förtid. Allt fler demokrater och även vissa republikaner öppnar för idén efter onsdagens kravaller, som eldades på av presidenten. Frågan är om de hinner innan han avgår, noterar experter som dömer ut planerna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter att Trump-supportrar stormade kongressbyggnaden i onsdags och tvingade politikerna att avbryta godkännandet av Joe Biden som nästa president kommer krav på att Trump ska avsättas, eftersom presidenten anses ha inspirerat till våldsamheterna. Han har felaktigt påstått i månader av valet i november var riggat och att han egentligen vann, och på onsdagen uppmanade han sina anhängare att tåga mot Kapitolium.

På fredagen meddelade Trump via Twitter att han inte deltar vid Joe Bidens installation som nästa president den 20 januari – en ceremoni som tar plats vid kongressbyggnaden som stormades av Trumps anhängare i onsdags.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons