Vilja, 10, bodde i Nordkorea: ”Min lärare försvann”

Vilja från Sverige bodde i den stängda diktaturen Nordkorea. Här berättar hon om hur det var.

Vilja är det enda svenska barnet någonsin som gått i skolan i Nordkorea. Skolan var väldigt annorlunda från den i Sverige.
Vilja är det enda svenska barnet någonsin som gått i skolan i Nordkorea. Skolan var väldigt annorlunda från den i Sverige. Foto: Emma-Sofia Olsson

Vilja har precis kommit hem till Sverige efter tre år i Nordkorea, där hennes pappa arbetat som ambassadör.

Nordkorea brukar kallas för världens mest slutna land. In­vånarna får inte lämna landet och det är väldigt svårt att få komma in i Nordkorea. Vilja, hennes mamma, pappa och en till person som jobbade på ambassaden var de enda svenskarna i landet.

–  Jag tror pappa var den enda i hela landet som hade en funger­ande Iphone. Jag snodde alltid den för jag tyckte det var orättvist.

På dagarna gick Vilja i skolan. Det var en internationell skola, eftersom det var förbjudet för henne och andra utlänningar att umgås med nordkoreaner.

Propagandan kring de döda ledarna syns överallt i Nordkorea. Som på sedlarna och i de meningar som står i de engelsk-koreanska ordböckerna: ”Länge leve den stora ledaren kamrat Kim Il Sung! Länge leve den kära ­ledaren kamrat Kim Jong Il.” Foto: Emma-Sofia Olsson

I hennes klass var de bara tre elever och allt var ganska annorlunda. Till exempel var det svår matte och bland räkne­exemplen kunde det handla om hur många amerikaner som dödats (eftersom Nordkorea och USA inte alls gillar varandra).

De fick inte lära sig någonting om andra länder. I klassrummen var det fotografier på landets två döda diktatorer, Kim II-Sung och Kim Jong-II.

Nordkoreanska tidningar. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har provsprängt kärnvapen och hotar att anfalla USA. Trots det var Vilja inte rädd när hon bodde i Nordkorea. ”Det märktes inte av alls för oss, så jag tänkte inte på det”, säger hon. Foto: Emma-Sofia Olsson

–  Det var svårt med kompisar eftersom det inte fanns så många att leka med. Det fanns inte heller så mycket mat och lärarna odlade potatis på skolgården. Toapapper saknades helt på skolan.

Vilja har på sig en Nordkoreansk tröja som de flesta barn där har. Trycket på tröjan är: Chollima, bokstavligen "tusenmilahästen", en bevingad häst i östasiatisk mytologi som sades vara för snabb för att kunna ridas av vanliga dödliga Foto: Emma-Sofia Olsson

En annan konstig sak var att människor kunde försvinna
utan förklaring. En dag var Viljas favorit­lärare utbytt och en annan gång försvann en kvinna som arbetat i deras hus och som hennes mamma blivit god vän med.

Väldigt många i Nordkorea svälter och befolkningen är fattig. Vilja och hennes familj bodde i ett område för utlänningar där de dåliga förhållandena inte märktes. Men bara några minuter bort var det ler­vägar och fattigdom.

– Ibland när jag var ute och cyklade såg jag de koreanska barnen. De hade inte barncyklar, bara vuxencyklar.

Vilja fick inte umgås med nordkoreanska barn, det var förbjudet. Hon fick bara leka med andra barn som också kom från andra länder. På bilden syns hon och vännen Cookie, när de sprang ett lopp tillsammans. Foto: Emma-Sofia Olsson

Eftersom diktatorn vill veta vad alla tycker och tänker kan män­niskor bli avlyssnade i sina hem.

–  Jag brukade inte tänka på att vi kunde bli avlyssnade men jag minns när jag kom hem och ville berätta en hemlighet för mamma, då flyttade vi alla mobiltelefoner. Det var genom mobilerna som de avlyssnade.

Efter skolan fanns det inte mycket att göra. Ibland åkte Vilja sparkcykel, gick på taekwando eller lekte med sina två kompisar. Hemma kunde hon kolla på You­tube när internet och strömmen fungerade. Det är väldigt ovanligt med wifi i Nordkorea, men Viljas familj hade det i sitt hus.

–  Men jag har hamnat efter mina svenska kompisar, för man kunde inte se på samma ­grejer.

Hon tycker det är skönt att vara tillbaka i Sverige, men kan sakna de vänner hon hade – och den koreanska musiken­ som hon tycker mycket om.

Vilja är det enda svenska barnet någonsin som gått i skolan i Nordkorea. Skolan var väldigt annorlunda från den i Sverige.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 5

Propagandan kring de döda ledarna syns överallt i Nordkorea. Som på sedlarna och i de meningar som står i de engelsk-koreanska ordböckerna: ”Länge leve den stora ledaren kamrat Kim Il Sung! Länge leve den kära ­ledaren kamrat Kim Jong Il.”

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 5

Nordkoreanska tidningar. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har provsprängt kärnvapen och hotar att anfalla USA. Trots det var Vilja inte rädd när hon bodde i Nordkorea. ”Det märktes inte av alls för oss, så jag tänkte inte på det”, säger hon.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 3 av 5

Vilja har på sig en Nordkoreansk tröja som de flesta barn där har. Trycket på tröjan är: Chollima, bokstavligen "tusenmilahästen", en bevingad häst i östasiatisk mytologi som sades vara för snabb för att kunna ridas av vanliga dödliga

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 4 av 5

Vilja fick inte umgås med nordkoreanska barn, det var förbjudet. Hon fick bara leka med andra barn som också kom från andra länder. På bilden syns hon och vännen Cookie, när de sprang ett lopp tillsammans.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X