Annons
X
Annons
X

"Vilda västern när det gäller hälsodata"

Många delar med sig av personlig data genom Facebook och Google utan att ens tänka på det. Men när det gäller hälsodata är svenskar mer restriktiva, enligt en ny Sifo-undersökning. Det finns ett antal oseriösa aktörer inom branschen, menar en företagare.

En person med diabetes testar sina blodsockernivåer. Personer med diabetes kan få bättre hjälp med mer relevant hälsodata.

En person med diabetes testar sina blodsockernivåer. Personer med diabetes kan få bättre hjälp med mer relevant hälsodata. Foto: Joerg Sarbach/AP

Svenskar vill dela med sig av sin hälsodata. Men de vet också att datans värde är högt. Det är huvuddragen i den Sifo-undersökning som är gjord på uppdrag av det svenska medicinteknikbolaget Brighter. Truls Sjöstedt, vd på bolaget, säger att branschen präglas av ett visst kaos, trots tuffa krav på reglering.

– Det är lite vilda västern när det gäller hälsodata. Det skickas persondata och patientdata okrypterat. Om du blir av med den kan vem som helst se känslig data.

I höstas fick e-hälsotjänsten "Hälsa för mig" skarp kritik när det visade sig att svenskars hälsodata lagrades på servrar utomlands. "Hälsa för mig" drevs igenom av den dåvarande socialministern Göran Hägglund, och skulle samla läkarbesök, optikerrecept och liknande på samma plats. Det skulle också vara möjligt för äldre att dela sin hälsoinformation med sina barn.

Annons
X

– Man kan ifrågasätta om den här informationen ska lagras i en molnlösning utomlands. Vardagsinformation ja, men inte den här väldigt känsliga datan som vi har, sade Albin Zuccato, doktor i datasäkerhet, till tidningen Ny Teknik.

Truls Sjöstedt på Brighter säger att han är glad att Sifo-undersökningen visar att svenskar förstår att hälsodata inte ska delas hur som helst.

– Mer än 80 procent vill kunna dela med sig och det är väldigt sunt att man har en användarcentrerad infallsvinkel, det vill säga att du själv ska kunna bestämma om du ska dela med dig av datan eller inte, säger han.

– Läkemedelsbolag ersätter dig med tusenlappar om du är med i en studie. Folk tycker att det är en rimlig ersättning för att deras hälsodata ska delas.

Att dela med sig av sin hälsodata sker mest av medvetenhet om nyttan det kan ha för en själv. Men det kan också finnas altruistiska skäl, enligt Truls Sjöstedt.

– Det finns de som kan tänka sig att göra det utan betalning. Men när de får frågan skarpt kanske de vill ha betalt ändå.

Enligt Truls Sjöstedt finns det en stor samhällsnytta i att samla in relevant hälsodata. Hur man planerar vården, var vårdcentraler ligger. Sjukvården behöver få bättre koll på var sjuka bor, menar Sjöstedt och säger att samhället kan spara miljarder genom bättre data.

– Mellan 10 och 12 procent av sjukvårdskostnaden kan kapas bara genom att få relevant data. Man kallar in folk på kontroller, som egentligen är helt friska. Man missar dem som egentligen behöver hjälp.

Annons

En person med diabetes testar sina blodsockernivåer. Personer med diabetes kan få bättre hjälp med mer relevant hälsodata.

Foto: Joerg Sarbach/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X