Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Olle Zachrison: Vilda västern i ”Nalle” Wahlroos Nordea

Det är en ny sheriff i stan. Han heter Björn ”Nalle” Wahlroos och han är från Finland. De Nordeakunder och anställda som inte fattat att banken har fått en ordförande med en helt ny attityd fick i veckan ett bryskt uppvaknande. Att han i förbifarten körde över sin vice ordförande är logiskt.

Det behövdes en medial storm för att Nordeas nye ordförande Björn Wahlroos skulle bekänna färg. När SvD Näringsliv intervjuade honom i september var han trots en del braskande formuleringar ganska försiktig. Bonusvännen Wahlroos skulle inte ta strid för kraftigt höjda rörliga ersättningar,
var budskapet då.

Men när kritiken hårdnar över Nordeas
spektakulära vd-lägenhet kan Wahlroos inte motstå frestelsen att göra styvnackat motstånd mot de svenska medierna som han ser som politiskt korrekta och vänstervridna. Det är därför han igår drämde till med en salva som ger ett eko över hela Nordeas nordiska imperium:

– 250 kvadratmeter låter kanske mycket för en redaktör, började han.

Annons
X

– Jag skulle gärna höja Clausens lön så att han skulle kunna köpa flera lägenheter, fortsatte han i SVT-intervjun.

Säga vad man vill, men Björn Wahlroos är sig själv trogen. Han vägrar att hymla med sin åsikt att en bankdirektör av Christian Clausens dignitet har en naturlig rätt att bo bättre än människor längre ned i samhällshierarkin. På ett sätt är det befriande med en direktör som vågar säga vad han faktiskt tycker, istället för att muttra i stängda salonger.

Problemet för Nordea är att det finns många kunder som inte håller med honom.
Artikeln med Wahlroos uttalanden var den mest kommenterade på hela SvD.se igår. Det finns ett par inlägg som talar om den svenska avundsjukan, men de flesta tycker att Wahlroos ger uttryck för en ”elitens arrogans”. I de sociala medierna uppmanas folk att byta bank, vilket borde bekymra Nordeas Sverigeledning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För ungefär ett år sedan gick finanskoncernen Sampo (där Wahlroos är ordförande) om svenska staten och blev största ägare i Nordea. I våras tog den ägaraktivistiske Wahlroos över från den diplomatiske tjänstemannaordföranden Hans Dalborg.

  Sedan dess har regeringen sålt av en stor kaka Nordea-aktier och på sikt ska hela det statliga innehavet säljas. Det gör Wahlroos ännu mer ohotad som Nordeas dominant.

  Men det är först nu i höst som den gradvisa maktförskjutningen verkligen märks i praktiken. Anglosaxiskt uppskruvade avkastningskrav och nya bankregler tvingar Nordea att göra sig av med 2 000 anställda. Samtidigt slåss ordföranden för sin rätt att öka kompensationen till vd. En bra bild av det nya Nordea!

  Effekterna av det nya styret kommer att ta ett tag att utvärdera. En omedelbar förlorare blev dock Nordeas vice ordförande Marie Ehrling. Beskedet i torsdags morse var att Björn Wahlroos var på tjänsteresa och inte kunde kommentera SvD Näringslivs lägenhetsavslöjande. Nordea skickade därför fram rutinerade Marie Ehrling.

  På det där lite försiktiga sättet som kännetecknar svenska näringslivsföreträdare idkade hon viss självkritik. Till SvD Näringsliv sade hon att Nordea kanske inte lyckats ”förmedla vilka beslut vi har fattat och varför”,
  se artikel här.

  – Jag förstår att det kan uppfattas på ett sätt där man tycker att det här är för höga nivåer. Det måste vi ta till oss, sade hon i Dagens Industri.

  Men hur väl rimmar det med Wahlroos uttalande i tv att han ”gärna skulle höja Clausens lön”? Naturligtvis inte alls. Wahlroos körde brutalt över den kommunikationslinje som Marie Ehrling försökte mejsla fram. Här kan det nog bli diskussion vid nästa styrelsemöte.

  Om nu någon i styrelserummet vågar ifrågasätta den vilda västern-stil som Wahlroos tagit med sig till Nordea.

  LÄS OCKSÅ
  Wahlroos har infört ett nytt tonläge i Nordea
  [

  LÄS OCKSÅ
  ”Höj Clausens lön så han kan köpa flera lägenheter”](http://www.svd.se/naringsliv/tondovt-och-okansligt-wahlroos-utspel-irriterar_6610092.svd)

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X