Annons

Vila ut på Kap Verde

Flyger man en timme söder om Kanarieöarna hamnar man på Kap Verdes nya charteröar. Här är fiske, surfing och dykning det som varierar lata dagar vid långa, långa stränder. Vi åkte till Sal och fann en charterort helt utan stress.

Uppdaterad
Publicerad

Aktiviteter: Åk på delfinkryssning i solnedgången. Kör fyrhjuling mellan stränderna. Gör som kapverdianerna, dela en taxi med andra och åk runt på ön. Se kreolsk krogshow på restaurangen Funana vid piren. Lyssna på reggae på baren Calema tis, tors, lör från midnatt.
Vindsurfa , surfa, kita,
dyk på vrak eller åk ut på
havsfiske. Åk till andra öar. Barracuda tours (vid piren) säljer inrikesflyg.

Resa och boende: Fritidsresor till Sal, 1 v i mars från ca 6 200 kr. (Hotel Morabeza m frukost, fr 9 700 kr, RIU Funana all inclusive, fr 9 500 kr). Även reguljärt dagligen med TAP.

En resa till Kap Verde börjar på örikets viktigaste flygplats på den plattaste ön, Sal. Här finns bankomater men även växlingskontor - kan vara förmånligare inne i stan. En taxi till charterorten Santa Maria kostar 1 000 escudos på dagen och 1 200 escudos kvällstid.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 1 av 33

Det är no stress som gäller på hela Kap Verde, även i Santa Maria där Luis ligger och slumrar i sin skottkärra i väntan på att nästa fiskebåt ska komma in med fångst att lossa.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 2 av 33

När fiskarna kommer in till piren blir det liv och rörelse i en annars mycket lugn strandmiljö. Här lastas fångsten i land. Färgerna är alltid starka och havet alldeles turkost.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 3 av 33

Tropikens fiskar är lite överkurs för de flesta, men röda garopas är vanlig fångst. Här finns också makrill som fångas i nät och förstås tonfisk.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 4 av 33

Pensao Les Alizés kan passa individuella resenärer som stannar en kortare tid på väg till andra öar. Välskött, franskdrivet budgethotell. Strandnära men utan sjöutsikt. Så centralt att gatuliv hörs – gardera med öronproppar.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 5 av 33

Mattias Östlund, 18, från Skutskär, är en baddare på skimboard. Att åka bräda på den glatta sanden just i vattenbrynet är ytterligare en glidsport som praktiseras på Sal.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 6 av 33

Han och systern Maria Östlund tycker att flyget till grannöarna är för dyrt. ”Det händer inte så mycket på Sal, så vi borde tagit böcker med oss, för vi ska vara här en andra vecka.”

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 7 av 33

Vindsurfing är ett måste. Längs stora charterstranden är vattnen lättseglade utan stora vågor. Vill man hyra bräda hela veckan kostar det 165 euro. Kolla mer på www.surfcaboverde.com.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 8 av 33

Själva samhället har också enkla hus längs gatorna. Många senegaleser reser hit och säljer prylar från fastlands-Afrika.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 9 av 33

Inne i stan finns små fik, här är det Café Creol som vi nog tycker passar bäst för en fika eller grogue.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 10 av 33

Porto Antigo är en pyttehamn omfamnad av ett par centrala hotell mitt inne i Santa Maria.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 11 av 33

Den här underbart belägna poolen är en del av lägenhetshotellet Aparthotel Porto Antigo. Det är nästan mitt i samhället, så man får gå ett par hundra meter för att komma till stora sandstranden.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 12 av 33

Vid Porto Antigo finns en liten hotellstrand med bar/pizzerian Papaya ute på en pir. Det här är en snygg semestermiljö.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 13 av 33

De unga kapverdiska surfarna på Ponta Preta har lärt sig sporten av amerikaner och fransmän. Till publiken hör Märta Willinius och Björn Gustafsson, Bjärred, som just i dag kört ut till surfrevet på en fyrhjuling. De är själva kitesurfare.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 14 av 33

En halvtimmes promenad från samhället reser sig all inclusivehotellet RIU Funana som en egen, sluten stad. Ihop med systerhotellet RIU Garopa handlar det om 1 000 dubbelrum.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 15 av 33

Strandunderhållning på all inclusive-hotellet RIU Funana. Här behöver man aldrig fundera på vad man ska göra, för det finns ständiga gruppaktiviteter.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 16 av 33

Tunna vintermoln stoppar inte solen på Sal, men ibland arrangeras stolarna så att mera lä ska uppstå. Passadvinden dämpar ju värmen.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 17 av 33

Typisk liten lunch på Kap Verde: Grillad nyfångad fisk, lite ris och kokta grönsaker. Därtill bröd och för den som vill ett vin, som smakar bäst om det kommer från nordligare land. Räkna med cirka 80 kronor för en huvudrätt och 150 kronor för en flaska vin. Vattnet kostar 12 kronor.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 18 av 33

Strandpromenaden går en dryg kilometer från piren ut längs stranden mellan havet och resorterna. Sedan slutar den tvärt och man får gå sanden.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 19 av 33

Charterstranden i Santa Maria är 8 kilometer lång och särskilt vacker att vandra längs i kvällssolen.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 20 av 33

Nere på charterstranden, nära piren, står fiskaren Aristides och målar sin kära båt som heter Que Imadas. Fiskarna, deras båtar och fångst är det som ständigt följer med på en resa genom Kap Verdes alla öar.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 21 av 33

Terrassen på restaurang Odjo d'Agua är perfekt för en solnedgångsdrink.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 22 av 33

På fredag- och lördagkvälllar är tipset att gå till Angelas lilla krog inne i en gränd i samhället. Där spelar två musiker bitterljuv coladera medan turister och bybor samlas kring kolgrillen där kycklingspett grillas.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 23 av 33

Vad då sevärdheter? Man får ha en mer djuplodande nyfikenhet för att ha utbyte av en ötur på Sal. Det hör förstås till att åka runt och lite annat än öde landskap finns trots allt att begrunda.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 24 av 33

Salinerna i Pedra de Lume har så hög salthalt att man trots ett djup på bara ett par decimeter kan ta ett dopp och flyta på ytan. Kolla bara att duschen fungerar uppe i baren...

Bild 25 av 33

Här kommer vi på vår ötur till transporthamnen Palmeira. Åter är det fiskarna som vi fascineras allra mest av. Här rensar de fångsten på cementrampen.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 26 av 33

På sydostsidan av Sal får passadvinden rätta vinkeln mot stranden och här flockas unga européer som gillar kitesurfing. Luften är full av skärmar.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 27 av 33

Det är inte lätt att hitta sevärdhetet på en örunda, så även detta hål anses värt ett stopp. Lyser solen kan man se hur havet, som här når in genom en grotta, är alldeles turkost.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 28 av 33

Råkar du göra en örundtur, kommer denna vik att lanseras som en liten sevärdhet, fastän skandinaver kan vara ganska kräsna vad gäller kustlinjer.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 29 av 33

Neptunus stävar in mot fiskepiren i Santa Maria. En av de många utflykter som kan göras till havs går med denna glasbottenbåt.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 30 av 33

Lite vardagskommers längs gatorna i Santa Maria. Någon brådska råder aldrig och man kan vänta länge på att få sälja en enda frukt.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 31 av 33

Kap Verde, liksom denna lilla sportbar på en bakgata i Santa Maria, är mycket influerat av Nya världen. Här influerar öarna i Karibien och förstås Brasilien vars språk man delar. Rastafarifärgerna hör till.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 32 av 33

Det finns flera surfbutiker som hyr ut material och har instruktörer längs charterstranden som är perfekt för vindsurfing. Vågorna är vanligen mycket snälla kring fiskepiren.

Foto: JOHAN HELLEKANT Bild 33 av 33
Annons
Annons
Annons