Ormen i EssexViktorianska England bortom det konservativa

Sarah Perry, född 1979 i Essex. Hon skriver om litteratur i The Guardian och The Finanical Times. Hennes debutroman ”After Me Comes the Flood” nominerades till Guardian First Book Award och the Folio Prize.
Sarah Perry, född 1979 i Essex. Hon skriver om litteratur i The Guardian och The Finanical Times. Hennes debutroman ”After Me Comes the Flood” nominerades till Guardian First Book Award och the Folio Prize. Foto: Julian Simmonds/IBL

En ung änka ägnar sitt liv åt vetenskapen. Och träffar en kyrkoherde med smak för det rationella. SvD:s nya recensent Yukiko Duke njuter av ”Ormen i Essex”. En skickligt skriven viktoriansk roman som går på tvärs med genrens förväntningar och konventioner.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det viktorianska England utgör en lockelse för många författare. Sarah Perrys ”Ormen i Essex” hade lätt kunnat bli en skräckromantisk historia som gottade sig i det viktorianska. Ni vet, en sådan där skälmska blickar kastas över solfjäderskanter, sidenklänningar frasar över marmorgolv och en tung doft av heliotropparfym vilar över salongerna. I stället är det en sällsynt levande skildring av ett samhälle i förändring, i steget mellan det traditionella och det moderna. Det är uppenbart att Perry har velat nyansera bilden av det viktorianska England som bigott och stockkonservativt, och istället peka på de stora framsteg som gjordes under perioden.

Året är 1893, platsen London. När den förmögne underhusledamoten Michael Seaborne dör, förväntar sig Londonsocieteten att hans unga änka Cora ska uppföra sig som konvenansen bjuder. En änka ska förkroppsliga begreppet sorg: i två år ska hon begråta sitt öde, gå klädd i svart och hålla sig borta från sällskapslivet. Det stora föredömet är drottning Victoria, som har gått sorgeklädd i trettiotvå år efter gemålen Alberts bortgång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons