Annons

Viktor Lundquist:Viktor Lundquist: Bakslag för demokratin sker även här

Premiärminister Viktor Orban och Polens starke man Jaroslaw Kaczyński går i takt.
Premiärminister Viktor Orban och Polens starke man Jaroslaw Kaczyński går i takt. Foto: Jarek Praszkiewicz/TT/NTB Scanpix

Demokratin går global kräftgång men den negativa utvecklingen gäller också Polen, Ungern och Turkiet. Det reser frågan om hur EU och Nato ska agera, skriver Viktor Lundquist.

Publicerad

Demokratin är under stor press på många håll i världen. I Ryssland har Vladimir Putin i många år arbetat för att maximera makt och kontroll, och på så sätt inskränka den demokrati många hoppades på efter kalla krigets slut. Landet kan beskrivas som en demokratur; en skendemokrati med uppgjorda val som syftar till att dölja de verkliga förhållandena.

I Venezuela har domstolarnas autonomi helt urholkats, och konstitutionen förändrats flera gånger. President Nicolas Maduro gör vad han kan för att behålla makten, bland annat genom att via ett omstritt, och enligt många bedömare, riggat val inrätta en regimtrogen konstituerande församling. Oppositionen accepterar inte denna nya församling, och fortsätter betrakta det folkvalda parlamentet som den enda legislaturen. Tusentals venezuelaner har demonstrerat.

Annons
Annons
Annons