Annons

Viktigt visa unga magin i läsandet

”Vilken ungdomsbok har betytt mest för dig?” undrade SvD:s Ylva Lagercrantz Spindler på Facebook. Svaren vällde in. Det fick henne att borra vidare i våra känslor för ungdomsboken och dess ställning i dag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”En tanke slog Ylva: Hon uppförde sig inte som en träl! Det borde hon göra. Det skulle hon antagligen bli hårdhänt tvingad att göra. Men hon skulle nog alltid ha svårt att foga sig i att vara träl” (ur Sven Wernströms romanserie ”Trälarna”, 1973).

Kanske var det för att en av huvudpersonerna hette Ylva, kanske berodde det på att jag under sjuttiotalet växte upp på en gård där vi fem barn just fick träla med det mesta: mocka, utfodra fåren, bärga hö. I varje fall blev jag helt betagen av Sven Wernströms åtta djupt politiska och samhällskritiska, ungdomsböcker om historiska och nutida trälar, en serie som sträcker sig från 1000-talet fram till 1970-talets slut där den sista delen, ”Trälarnas framtid”, handlar om Stina och hennes plastbrorsa Mattis som är USA-kritiska, ifrågasätter skolsystemet och är aktiva i kärnkraftsrörelsen.

Annons
Annons
Annons