Annons
X
Annons
X

Viktigt välja rätt jobbväg

Utbildning kan vara vägen till jobb. Men det gäller att välja rätt i djungeln av olika möjligheter. Datavetare, sjukgymnast och receptarie är utbildningar med goda utsikter att få jobb om fem år. Det framgår av en ny rapport från akademikerfacket Saco.

(uppdaterad)
[object Object]
Kemist är ett av de yrken där det kommer att råda brist på utbildad personal, enligt Sacos rapport. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ/AP

Årets upplaga av rapporten ”Framtidsutsikter” som nu är klar kommer att delas ut på Sacos studentmässor. Den första genomförs i Malmö på onsdag och den 1–2 december pågår den på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Rapporten, som SvD Näringsliv har tagit del av, innehåller prognoser om arbetsmarknadsläget på fem års sikt för en rad högskoleutbildningar. Underlaget är uppgifter från de 23 olika Saco-förbunden.

Alla yrken sorteras in i tre olika kategorier: brist, balans och överskott. För sex yrken väntas överskott, alltså fler utbildade än det beräknas finnas jobb för om fem år. Antalet bristyrkena är sexton, medan balans väntas för de flesta yrken.

Annons
X

Det är rimligen lättast att få jobb för den som utbildar sig för ett bristyrke. Men det betyder inte att det alltid är det bästa valet, påpekar Eva Oscarsson, utredare på Saco.

–Om bristen beror på att efterfrågan ökar snabbt och att utbildningssystemet inte hänger med, då är det inga problem. Men orsaken kan också vara dåliga karriärmöjligheter, relativt låg lön eller tuffa arbetsvillkor. Därför är det bra att ta reda på mer och då är det är bara att ringa till våra förbund, säger hon.

Det är dock inte säkert att en högskoleutbildning alltid lönar sig ekonomiskt.

–Det är något man bör tänka på. Skillnaderna är stora. Det visade vår rapport om livslönen nyligen, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Så vad ska den som står inför ett utbildningsval egentligen gå efter?

–Jag tror i grunden att man ska plugga det man är intresserad av och tycker är spännande. Satsa på det man faktiskt tycker är kul. Men det är bra att också ha en bild av hur framtidsutsikterna ser ut. Är de mörka så kanske man kan ta sig en funderare till. Man måste välja med både hjärta och hjärna, säger Göran Arrius.

Är en akademisk utbildning en säker biljett till jobb?

–Det kan man inte säga med säkerhet. Däremot kan en högskolebildning absolut vara en biljett till ett mer intressant jobb. Men chanserna att få ett jobb varierar, det är därför vi vill lägga fakta på bordet.

Stora pensionsavgångar bidrar till många bristyrken, det gäller bland annat biomedicinska analytiker, kiropraktorer och gymnasielärare i yrkesämnen.

Men frågan är hur säker en prognos för arbetsmarknadsläget om fem år kan bli.

–Det vet man egentligen först efteråt. En prognos är aldrig mer än en kvalificerad gissning. Men man får en viss ledning av att förbunden gör en bedömning på en femgradig skala av hur säker prognosen är för varje yrke, säger Eva Oscarsson.

Annons
Annons
X

Kemist är ett av de yrken där det kommer att råda brist på utbildad personal, enligt Sacos rapport.

Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X