Viktigt planera sitt seniorboende i tid

De första 40-talisterna går i pension i år och en flod av krigs- och efterkrigsbarn följer efter de närmaste åren. Det är hög tid för dessa att tänka på sitt efter-arbetetboende.

Under strecket
Publicerad
Annons

Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, har intresserat sig för de här frågorna en lång tid.
– Om vi i god tid flyttar till seniorboende eller äldreboende, eller vad man vill kalla det, ökar möjligheten att under en längre tid klara sig på egen hand, säger han. Den blir i alla fall större än om man blir kvar i 40-talistens standardbostad – en och halvplansvillan med tvära trappor, trånga dörrar och höga trösklar.

Gunnar Wetterberg är född 1953 men har själv redan sett om sitt hus. Han har byggt en villa i Småland som är anpassad för lite
äldre. Trösklar och trappor är bannlysta och dörrarna är breda.
Gunnar Wetterbergs råd är att man bör börja tänka på att ställa sig i äldreboendekö redan i 50-årsåldern. Om inte annat kan det bli besvärligt att sälja villor och bostadsrätter när den riktiga säljvågen bland 40-talisterna dyker upp – då om inte förr faller priserna. Och
äldreanpassade lägenheter kommer inte att räcka till på långt när eftersom bostadsmarknaden inte lär hinna med att bygga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons