Annons
X
Annons
X

Viktigt planera sitt seniorboende i tid

De första 40-talisterna går i pension i år och en flod av krigs- och efterkrigsbarn följer efter de närmaste åren. Det är hög tid för dessa att tänka på sitt efter-arbetetboende.

Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, har intresserat sig för de här frågorna en lång tid.
– Om vi i god tid flyttar till seniorboende eller äldreboende, eller vad man vill kalla det, ökar möjligheten att under en längre tid klara sig på egen hand, säger han. Den blir i alla fall större än om man blir kvar i 40-talistens standardbostad – en och halvplansvillan med tvära trappor, trånga dörrar och höga trösklar.

Gunnar Wetterberg är född 1953 men har själv redan sett om sitt hus. Han har byggt en villa i Småland som är anpassad för lite
äldre. Trösklar och trappor är bannlysta och dörrarna är breda.
Gunnar Wetterbergs råd är att man bör börja tänka på att ställa sig i äldreboendekö redan i 50-årsåldern. Om inte annat kan det bli besvärligt att sälja villor och bostadsrätter när den riktiga säljvågen bland 40-talisterna dyker upp – då om inte förr faller priserna. Och
äldreanpassade lägenheter kommer inte att räcka till på långt när eftersom bostadsmarknaden inte lär hinna med att bygga.

Gunnar Wetterberg tror att marknaden för äldreboende växer. Det är i så fall inte första gången som 40-talisterna präglar byggandet under de senaste 40-50 åren. Först, när 40-talisterna var redo att pröva vingarna och flytta hemifrån, byggdes miljonprogrammet. Sedan, när åldersgruppen tjänat pengar, växte det upp enplansvillaförstäder runt städerna. Och nu är det dags för finalen – äldreboendet.

Annons
X

– Det är bra för oss som kommer i bakvattnet efter 40-talisterna. Då är resurserna framtagna och vi behöver bara haka på, konstaterar Gunnar Wetterberg nöjt.
Men han anser att många äldre gör misstaget att bita sig fast i sina gamla bostäder för länge.

– Den som ställer sig i kö vid, låt säga 55-årsåldern, skaffar sig endast något vi kan likna vid en option. Passar det inte att flytta så kan man låta saken bero.
Dessutom, poängterar Gunnar Wetterberg, sänder man genom sitt flyttintresse en signal till byggarna att det finns behov av de här bostäderna och det ökar möjligheten att de verkligen står där när vi väl behöver dem.

Ann Söderström är ansvarig för BoViva, SEB Trygg Livs trygghetsboende, och hon säger sig ha märkt en viss tveksamhet hos äldre att flytta till äldreboende.
– Många ser flytten som en sista utväg när de inte orkar bo kvar i sin gamla bostad längre. Medan vi vill att de som flyttar dit ska vara någorlunda friska och krya så de kan delta i de olika aktiviteter som finns i sådana här hus.

– Men självklart, säger Ann Söderström, åker ingen ut om ohälsa tillstöter hos den som flyttat in.
BoViva har ett pilotprojekt i Halmstad med 119 hyreslägenheter som blev inflyttningsklart 2003. Lägenheterna är från början anpassade till äldre och det finns en mängd gemensamhetslokaler. Dessutom kan den som önskar köpa till olika servicepaket – allt efter behov och råd.
Det finns även tilläggstjänster.
– Vi är ganska tidigt ute med den här formen av byggande, konstaterar Ann Söderström. Det finns andra organisationer som erbjuder lägenheter av samma typ men då är de i regel inte nybyggda.

Gunnar Wetterberg har ett råd till den som vill planera sin flytt tidigt:
Tänk över var i landet du vill bo och flytta när du fortfarande är ganska rask. Då är det lättare att bryta upp. Och det är kanske inte i Stockholm du vill tillbringa resten av livet. Leksand och Båstad är exempel på kommuner som har rätt stor inflyttning av ”unga” pigga pensionärer. Jag kan tänka mig att Simrishamn på Österlen kan bli något liknande inom en snar framtid.

”Vi kan inte ha det bättre” svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X